"PS Vita dorazila na trh příliš pozdě"
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka "PS Vita dorazila na trh příliš pozdě"

"PS Vita dorazila na trh příliš pozdě"

Jiří Bigas

Jiří Bigas

27. 9. 2016 09:49 7
Reklama

Bývalý šéf americké pobočky herní divize Sony Jack Tretton se v rozhovoru pro IGN nechal slyšet, že handheld PlayStation Vita je podle něj skvělé zařízení, ale přišlo na trh příliš pozdě. Zmínil se o tom v povídaní, které bylo věnované jeho 19 letům, během nichž pracoval pro značku PlayStation.

Ohromné zařízení, které přišlo s křížkem po funuse. Tak shrnuje s odstupem času své pocity Jack Tretton. A dodává, že svět se mezitím už přesunul k cestovním zařízením, která se ale nespecializují jen na hry. Tretton přitom na druhé stráně vypíchl úspěch předchozího modelu v podobě PSP. To podle něj dokázalo přenést zážitek z hraní na velké konzoli do podoby handheldu. A k cestovnímu hraní přilákalo i starší zákazníky.

Boom hraní na mobilech a tabletech ale zlomil Vitě vaz. Lidé už neměli zájem takový zájem o klasickou kapesní herní konzoli, když mohli hrát s nějakým kompromisem na telefonu, který mají stále u sebe. Podle Trettona v době uvedení Vity jen málo hráčů potřebovalo takový přístroj.

Stávající představitelé Sony opakovaně připustili, že tato změna na trhu je hlavním důvodem, proč se výrobce zatím nechce pustit do žádného nástupce Vity. Navzdory tomu, že měl handheld solidní rozjezd a chlubil se lákavou nabídkou launchových exkluzivních her, portfolio titulů časem prořídlo a Sony dokonce omezila produkci first party her.

Aktuální přesná čísla prodejů nejsou k dispozici, ale základní představu si udělat můžeme. PSP přišlo na trh na konci roku 2004, respektive do USA a Evropy v průběhu roku 2005. Do listopadu 2013 se mělo prodat 82 milionů kusů. Vita debutovala v Japonsku v prosinci 2011 a v USA a v Evropě v únoru 2012. Do konce roku 2015 se mělo podle odhadů prodat asi 10 milionů zařízení. Různých verzí 3DS se prodalo už skoro 60 milionů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama