Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku

Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku

David Plecháček

David Plecháček

25. 9. 2016 16:00
Reklama

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Během týdne se toho dělo více než dost, a nastl čas si připomenout to nejdůležitější. A protože je září, musíme začít sportem. Protože září je měsíc, kdy začínají nové sezóny, jak ty skutečné, ale i ty herní.

SPORTU ZDAR!

Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku
i Zdroj: Hrej.cz

Česká republika už několik let ve fotbale neválí, a nacházíme se v době, kdy ani hokejová generace nepředvádí úspěchy, na něž bychom mohli být dostatečně hrdí. Naštěstí se EA stará o to, abychom si mohli zlepšit náladu v jejich sportovních hrách – a byť recenze na nový díl letité série FIFA v našem repertoáru chybí, sporty jsou odvětví, které bude nedílnou součástí tohoto souhrnu. Tento text vás totiž do jisté míry připraví na to, co teprve přijde. Ale začněme opravdu tím, co už máme.

Hokej. Světový pohár, sic už bez české účasti, právě vrcholí, a tak byl tento sport pro mnoho fanoušků netradičně v září na prvním místě. Minulých několik dní nám divákům dalo bezpočet témat, o kterých se můžeme bavit, ať už šlo o naše aktuální výsledky nebo dlouhotrvající problémy. Dostatek témat jsme ale měli i my, hráči, a tak jsme reálné strasti mohli vypustit z hlavy. Buďme vděční za nový díl série NHL.

NHL 17 se přes původní skepsi povedlo. Své veskrze kladné názory jsem vyjádřil už po několika hodinách hraní minulý týden v rámci videa, ale definitivně je stvrdil Zdeněk v pondělní recenzi. U NHL je vždycky těžké hodnotit míru změn, neboť rozhodně ne všechny pocítí člověk, který k hokeji usedne pouze čas od času, a mnohem více úprav si všimne člověk, jenž hraje každý den. Troufám si tvrdit – pomineme-li obsah – že díl s číslovkou 17 je po dlouhé době takovým, kde změny pocítí i svátečníci.

Hned v úvodu je potřeba říct, že oproti sérii FIFA NHL zůstává na starém enginu Ignite, a tak můžeme jen spekulovat, co by vývojáři vytvořili s novým Frostbitem. Jenže Ignite není žádný nechtěný levoboček, a tak v NHL 17 prokazuje, že má co nabídnout. Hokej je hned od úvodních minut dravější, živější a nepředvídatelnější. A to je dobře. Pokud připočteme i nový obsah, již zmíněný, plně licencovaný Světový pohár a tzv. Draft Champions, dočkáme se široké palety možností, jak ve hře zabít čas.

Pokud se ale vydáme zkoumat druhý sport, o němž bych se chtěl bavit, co se týče obsahu, zrovna jím neoplývá. Řeč je o Pro Evolution Soccer 2017, který ve středu zrecenzoval Honza Bors. A když jsem mluvil o obsahu, nemyslel jsem nutně herní režimy, nýbrž spíše licence. Jenže o nich jsme už mluvili tolikrát, že další povídání na toto téma by bylo mlácením prázdné slámy. A proto se Honza soustředí na to nejdůležitější – na fotbal a na hru jako takovou.

Pro Evo sice není bez chyby, zmínit můžeme například rozhodčí, nepřesvědčivé brankáře či hru fotbalistů bezprostředně po odebrání kulatého nesmyslu, ale naštěstí jich není tolik. Mezi světlejší stránky jednoznačně patří zvolený Fox Engine, který PESko opět pohání. Grafika je zkrátka skvělá (hrajete-li na konzolích). Zkrátka a dobře, letošní ročník je zase o kousek lepší než ten minulý, a pokud jej chcete poznat křížem krážem, můžete to udělat v recenzi.

A teď se konečně dostaneme k oné sérii FIFA. Její recenze se ujme opět Honza Bors, a stejně jako v případě Pro Eva se nejprve zaměří na hru jako takovou. To proto, že vám kromě klasických recenzí nabídneme ještě třetí článek, jenž proti sobě postaví oba dva tituly a který srovná, který z nich v jednotlivých aspektech toho druhého přečnívá a kde naopak ztrácí.

No a pokud mezi sporty zařadíme i motorsport, můžeme si sbírku textů rozšířit o recenzi Forzy Horizon 3. Kromě toho jí Jarda zahrál i v rámci Hrajte s námi, a vzhledem k tomu, že se po všech směrech jedná o klenot, neměla by vám uniknout. 

ZE VŠECH STRAN

Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku
i Zdroj: Hrej.cz

Každým dnem vyhlížíme, kdy se Nintendo odhodlá a na nějaké tiskovce odhalí pravou podstatu své konzole NX. A s každým takovým dnem se dozvídáme víc a víc zpráv, které potvrzují informace britského Eurogameru. Pravděpodobně jste je už zaregistrovali spekulace týkající se hybridu mezi příruční konzolí a plnohodnotným domácím zařízením.

Tyto informace potvrdili v týdnu různí významní představitelé herního byznysu. Jedná se například o spoluzakladatele magazínu IGN, jemuž různé zdroje některé údaje potvrdily. Jestli má někdo ještě blíže k japonskému gigantu, může to být ředitel Pokémon Company Cukenazu Išihara. Ten se v rozhovoru pro Wall Street Journal nechal slyšet, že NX změní pohled na konzole i handheldy. Popravdě i z tohoto můžeme usoudit, že k mixu opravdu dochází.

No a o NX ještě hovořil Yves Guillemot, představitel Ubisoftu, tedy společnosti, která s Nintendem tradičně udržuje nadstandardní vztahy. „Nová konzole je fantastickým přístrojem. Jedná se o skutečně novátorský přístup, Nintendo opět přichází s něčím zcela novým,“ řekl konkrétně. Popravdě nechceme dělat předběžné závěry, ale je jisté, že Nintendo nepracuje na ničem konvenčním. Mimo to Guillemot odpovídal i na otázky VR nebo ke sporům se společností Vivendi. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

SUIT UP

Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku
i Zdroj: Hrej.cz

Příchod třetí Mafie se kvapem blíží. Tím podstatně intenzivní i mediální kampaň, a tak na nás každý druhý den vyskočí nějaké nové video zachycující základní mechanismy hry. V pondělí ale bylo něco jinak. Magazín GameSpot pořídil rozhovor s Jessem Harlinem, jedním ze dvou skladatelů, kteří jsou zodpovědní za hudební podkres hry. Harlin v něm popisoval, jak soundtrack vznikal a mezi kterými styly se autoři rozhodovali. Je pravda, že Mafia se vždy soustředila na atmosféru místní doby, a hudba je ideálním prostředkem, jak jí přenést i na hráče. Které tóny se na vás budou ozývat z vašich reproduktorů, se dozvíte z této novinky.

Pokud se rozhodneme pomíjet videa i nadále, ke třetí Mafii se váže ještě jedna, neméně zajímavá zpráva. Hra dostane mobilní spin-off. Vypadá to, že velké tituly se bez doprovodných aplikací v budoucností neobejdou, a tak si na mafiány budeme moci hrát i na cestách. Aplikace bude k dispozici na iOS a Androidech od 7. října a ponese podtitul Rivals. Popisek hry naleznete zde.

No a konečně přichází ta videa. To tu máme přehlídku zbraní, vydělávání peněz, čtvrthodinku ze hry

MEZI DINOSAURY

Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku
i Zdroj: Hrej.cz

Killzone, několik skvěle vypadajících stříleček od Guerrilla Games, už své tvůrce vyždímal takovým způsobem, že se v Amsterdamu rozhodli pro změnu. Silně řečeno - ale pokud několik let sázíte na jednu kartu, potřebujete oživení. A tak vznikl nápad na Horzion: Zero Dawn.

Jenže Horizon nebyla jediná volba, studio souběžně pracovalo na dvou prototypech a sázka na Alloy přišla až s postupem času. Podle vývojářů se i tak jednalo o riskantní krok, vždyť v Nizozemsku neměli ani pořádný nástroj na open-world hru! Jaké zázraky ale s tím současným dokážou, jsme viděli třeba na záběrech z PlayStation Meeting, kde jsme se dozvěděli o PS4 Pro a všech těch věcech okolo 4K a HDR. I o tom se zástupci studia Guerrilla rozpovídali, a tak jsme se porůznu zjistili, že Horizon v nativním 4K nebude. Prakticky to nepoznáte – jak to? Přečtěte si zde.

TITAN-FIELD

Co týden dal: Sporty a guerillu v pravěku
i Zdroj: Hrej.cz

Své v minulém týdnu řeklo i EA, poněvadž jejich dvě další hry – kromě sportovních – zanedlouho vychází. Titanfall 2 a Battlefield 1 jsou dva z vrcholů letošní sezony, a tak se dozvídáme další a další informace. Začněme informacemi pro PC hráče – hardwarovými nároky. Zcela nečekaně jsou si podobné jako vejce vejci. DICE hráčům naservírovali minimální a doporučené požadavky, zatímco vývojáři z Respawn připojili i údaje o požadavcích na 4K a 60 FPS.

Navíc je pravděpodobné, že se u Titanfallu nedočkáme diskové PC verze, ačkoliv tyto informace se mohou týkat jen severoamerického trhu. Ještě více zpráv se ale váže k Battlefieldu. Jednak známe všech šest módů a devět základních map, druhak se můžete podívat na video bugů z předešlé betaverze. Co se týče jejího obsahu, v novince o minimálních požadavcích naleznete i seznam změn, kterými hra před vydáním projde.

A KROMĚ JINÉHO…

…během týdne toho bylo víc. Jako obvykle. Já bych snad vyzdvihl rozhovor, ve kterém se Microsoft opírá do Sony a tvrdí, že PS4 Pro nebude na 4K stačit, nebo informace, že další velký Assassin’s Creed nemusí vyjít ani příští rok. Takže kolekce americké ságy na příští rok potvrzena? Uvidíme.

Videa a podcasty za minulý týden:Hrajte s námi: Forza Horizon 3, Hrajte s námi: Resident Evil 4, Hrajte s námi: Star Wars Battlefront: Death Star, hPod 553

Recenze za minulý týden:NHL 17, Forza Horizon 3, Pro Evolution Soccer 2017, Seasons after Fall, Mother Russia Bleeds, Lifeless Planet

Články za minulý týden: 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama