„Největším lákadlem není 4K, ale HDR“
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka „Největším lákadlem není 4K, ale HDR“

„Největším lákadlem není 4K, ale HDR“

David Plecháček

David Plecháček

12. 9. 2016 09:55 4
Reklama

PlayStation 4 Pro přijde s hardwarovým upgradem, který hráčům přinese řadu novinek. Jaký budou mít dopad? Vyplatí se kupovat lepší konzoli bez 4K zobrazovacího zařízení? A co HDR? Pro odpovědi se obraťme se na odborníky - na Digital Foundry.

„PS4 Pro dle mého postrádá výkon k tomu, aby renderoval opravdu náročné scény v nativním rozlišení 4K. Ke značnému zlepšení a k lepší věrohodnosti obrazu ale došlo v 1080p,“ říká Richard Leadbetter. Sám byl velice překvapen kvalitou celého obrazu. „Oceňuji, jaká kouzla dokázali s grafickou kartou, do které by to nikdo neřekl,“ vysekl Sony poklonu.

Pokud jste si dosud mysleli, že největším tahákem bude 4K, Leadbetter oceňuje něco jiného - HDR. „Tradiční herní média zkrátka nemohou zachytit obraz v takové kvalitě, ve které jsem ho na akci viděl, a tak neexistuje reálný způsob, jak HDR smysluplně ukázat. Jenže HDR je podle mě klíčovým komponentem zážitku z PlayStation 4 Pro. 4K je impresivní a hodný upgradu samo o sobě, ale až HDR posouvá hraní na jinou úroveň.“

Jedna věc je samotná změna nasvícení a hra s barvami, ale bez HDR zaniknou i některé detaily, kterých by si člověk za normálních okolností neměl šanci všimnout. Vliv samotných barev a kontrastu na výsledný obrázek je tedy jen polovinou úspěchu, druhou částí je pak i množstvích dosud neviděných detailů. Graficky vynikal Horizon a Uncharted 4, ale co se týká third-party her, široko daleko nejhezčím titulem je Rise of the Tomb Raider. A nezapomeňme - HDR není výsadou PS Pro, nýbrž prostřednictvím updatu dorazí i na starší konzole.

„To, co jsme na PlayStation Meeting viděli, stojí za to mít, ale realita je taková, že právě teď tu nemluví o samotném upgradu konzolí, ale i o nutnosti upgradu zobrazovacích zařízení. Dostat ten nejlepší 4K zážitek s HDR není rozhodně levná záležitost, ačkoliv samotný PlayStation Pro zní jako lákavá nabídka.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama