EA: V minulosti jsme byli špatná společnost
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka EA: V minulosti jsme byli špatná společnost

EA: V minulosti jsme byli špatná společnost

David Plecháček

David Plecháček

31. 8. 2016 14:50 15
Reklama

Společnost Electronic Arts už zdaleka nepřipomíná tu bezohlednou továrnu na peníze, které absolutně nezáleží na svých zákaznících. Dřív to tak ale bylo. Nejednou tato firma vyhrála anketu coby Nejhorší společnost Spojených států. Dříve to bylo jejímu vedení jedno, realitu a zpětnou vazbu od hráčů ignorovalo. Peter Moore přiznává, že s letitým odstupem to byla chyba.

„Konkrétně to vítězství v anketě bylo vážně směšné. Navíc v té době, kdy se to stalo, byla hypoteční finanční krize; banky svým chováním dělali z lidí bezdomovce a vyhazovali je na ulici. Nejdříve se snažíte být defenzivní, a říkáte si, že to je blbost.“ popisuje nálady kolem roku 2008 tehdejší ředitel sportovní divize EA, pozdější prezident celé společnosti a nynější šéf kompetitivní divize. Samozřejmě nelze si udržet hroší kůži po neomezeně dlouhou dobu a pravda vás dříve či později zasáhne.

„Pak to totiž přijde - ‚Co když na tom je nějaké zrnko pravdy?‘ Možná, že tohle to je ten moment, kdy jsme zařadili zpátečku, ohlídli jsme se, koukli se na sebe do zrcadla, podíváte se, kdo jste, jak vás veřejnost vnímá,“ pokračuje Moore. Kromě toho bylo potřeba vyřešit, jak z tohoto neblahého postavení vystoupat někam výš, jak přesvědčit herní komunitu, aby změnila svůj dlouhodobý názor. „Když vás společnost vnímá, že nejste firma, která své hráče staví na první místo, tak jak to změníme?“

Moore se z pozice prezidenta rozhodl vytvořit komisi v rámci EA, která měla pátrat napříč sítěmi Reddit a NeoGAF a hledat, co lidé o EA říkají, a zda to je pravda. „Byli jsme v některých obviněních bohužel vinní,“ přiznává Moore, ačkoliv do detailů nezabíhá. „Pak jsme si začali klást otázku: ‚Dobře, tak jak se z toho dostaneme?‘ Mantra, se kterou jsme přišli, byl právě ten koncept hráč na prvním místě.“

Samozřejmě je otázka, zda tato mantra přežila roky a trvá dosud: „Do dnešního dne, i do dnešního rána, na schůzkách jsou často pokládány otázky typu: ‚Co tady musíme udělat dál?‘ nebo ‚Kdy to vydáme?‘ ‚Jaký typ zážitku z tohohle uděláme?‘ - a někteří pak možná namítnou otázku - je to stále o hráčích? A v tu chvíli se všichni zastavíme a přemýšlíme. Není to o zisku. Nesmí to být jen o tom, co prospívá EA,“ říká.

Podle Moora je hráč v centru dění neustále. Od té doby akcie společnosti raketově stouply a loni v létě se dostaly na historické maximum. Taktika se evidentně povedla. I hráči čas od času přiznají, že EA se v průběhu let proměnilo. Souhlasíte s tím? A kdo je teď podle vás ta černá ovce herního průmyslu?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama