Akční horor s hordami mutantů i na PS VR
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Akční horor s hordami mutantů i na PS VR

Akční horor s hordami mutantů i na PS VR

Pavel Makal

Pavel Makal

30. 8. 2016 13:25
Reklama

Hororová střílečka Brookhaven Experiment, která se původně plánovala jen ve verzi pro HTC Vive, vzbudila při svém odhalení velmi pozitivní reakce. Protože by byla věčná škoda, omezit publikum milovníků zabíjení rozličných nechutných monster jen na jediné zařízení, hra se nakonec objeví i ve verzi pro PlayStation VR.

Ke hře se na PlayStation Blogu vyjádřil šéf vývoje Jarod Pranno ze studia Phosphor Games. Podle něj jsou všichni ve firmě velkými fanoušky klasických hororových sérií, jako je Resident Evil nebo Silent Hill. Virtuální realita je podle nich tím ideálním médiem, na kterém šířit svou vizi děsu a bezmoci, tedy klíčových prvků survival hororu. Není podle nich nic působivějšího, než se ve VR postavit monstru dvakrát většímu, než jste sami, což je pocit, jaký vám tradiční hraní na obrazovce zkrátka neposkytne. Pranno věří, že podobně silné zážitky by mohly být dostatečným lákadlem i výrazným prvním dojmem ve virtuální realitě, což se i potvrdilo množstvím zděšeného křiku i nadšeného jásotu při testování.

Tvorba hry ve VR je však něčím natolik novým, že celý vývoj představuje řadu dosud nepoznaných výzev. Po vytvoření několika prototypů si studio položilo otázku, jaký model bude jejich záměru vyhovovat nejlépe a jaké funkce zas ze hry odstranit. Jádrem hratelnosti se následně stala obava o nedostatek munice, nemožnost utéct nepřátelům a permanentní strach ze tmy. Hra není o nic komplexnější, než je v rámci žánru nutné a o to víc se soustředí na vaše primitivní reflexy a pudy. Hru začínáte jako bezbranný vyděšený jedinec a jen zvládnutí střelby a herních mechanismů vám dodá pocit sebedůvěry.

Kamera se ve hře bude ovládat čistě pohybem hlavy, abyste měli volné ruce pro ostatní činnosti. Zároveň tato volba rovnou eliminovala různé efekty, na které jsme si za roky hraní zvykli, jako je například lens flare, bloom nebo motion blur. Není to jen z důvodu výkonu, daleko podstatnější je prostý fakt, že podobné věci zkrátka svýma očima nevidíme. Autoři říkají, že hraní na obrazovce vám sice může poskytnout prvotřídní filmový zážitek, VR vás ale dostane přímo do centra dění.

Nakonec i správa inventáře doznala výrazného zjednodušení. Brookhaven Experiment bude ve svém jádru o střílení, explozích a nechutných monstrech, na hrabání v batůžku nebudete mít moc času. Ve finální verzi hry je tedy volba zbraní, buffo a různých doplňků možná jen mezi jednotlivými vlnami nepřátel. Vaše zbraň je primárním ovládacím prvkem uživatelského rozhraní a v zásadě budete hru ovládat střelbou do jednotlivých voleb. To, že si vybavení můžete volit jen mezi jednotlivými vlnami nepřátel, na vás bude klást nároky v pečlivém plánování.

Pranno si pochvaluje odezvu, kterou hra způsobila na akcích GDS a SXSW. Musím se přiznat, že celkové pojetí mi na první pohled ve všech aspektech připomíná Serious Sam VR, který jsem si mohl vyzkoušet na Gamescomu. Brookhaven Experiment sice sází na hororovou atmosféru, nakonec však nejspíše půjde o masakr nejrůznějších druhů mutantů. I to ale může být po čertech dobrá zábava.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama