Co týden dal: Černého koně, závody a konzole
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Černého koně, závody a konzole

Co týden dal: Černého koně, závody a konzole

David Plecháček

David Plecháček

28. 8. 2016 16:00 3
Reklama

Gamescom je za námi, okurková sezóna v podobě nedostatku vycházejících her taktéž, a tak se společně můžeme vydat vstříc světlejším zítřkům. Před nedávnem vyšel letošní černý kůň coby kandidát na hru roku s Adamem Jensenem v hlavní roli, a tak se budeme z velké části bavit o něm, ačkoliv na finální verdikt si budeme muset počkat do začátku následujícího týdne.

Kromě Deus Ex se také zaměříme na závody – na ty, které už jsme recenzovali, a ty, které teprve recenzovat budeme – a na multiplayerovou střílečku, která nám dala v minulých dnech drobnou ochutnávku. A co by to bylo za souhrn bez kolotoče s konzolemi?

DEUS EX MACHINA

Co týden dal: Černého koně, závody a konzole
i Zdroj: Hrej.cz

Začněme ale lidskou společností na pokraji rozkladu. Augmentovaný Jensen nás na konci Human Revolution nechal vybrat, kterým směrem se bude lidstvo ubírat po několik následujících let. Pokud máte s HR vlastní zkušenosti, asi víte, že některé ze závěrů nejsou slučitelné s přímým pokračováním, a tak si Mankind Divided jeden závěr vybírá jako kanonický.

V jakém stavu se svět nachází, vám představí hra hned v jejím úvodu, ale pokud nechcete čekat, obrázek si můžete sestavit i z dostupných videí, jakým je například nedávno vydaný launch trailer. Pokud se ale Mankind Divided dočká pokračování, vaše volby v něm na rozdíl od prequelu sehrají svou roli - vývojáři stejnou chybu jako v případě Human Revolution neudělali a vaší cestu bedlivě sledují a ukládají ji do uložených pozic pro případné plynulé navázání v příběhu.

Ačkoliv na nový díl slýcháme ze všech stran chválu, rozhodně to neznamená, že by v něm nebyla ani jedna chybička. Zejména na PC se při určitých konfiguracích hra nechovala ukázkově, a tak už vývojáři přiběhli s prvním patchem, který ty nejzásadnější problémy řeší.

My však máme k dispozici PS4 verzi, ze které jsme vám ve čtvrtek ukázali první hodinku ze hry. Do Prahy se však podíváme ještě jednou (pravděpodobně v nadcházejícím týdnu), pokud si ale chcete českou metropoli prohlédnout s předstihem, můžete zamířit do naší galerie. A když budete hodní, třeba na vás v příštím týdnu připadne ještě jedno překvápko související s Deus Ex…

Mimochodem, pokud jste fanoušky Nintenda a zajímáte se o konzoli NX – a zároveň o Deus Ex – máme pro vás špatnou zprávu. Společnost Eidos se nechala slyšet, že nepředpokládá vydání hry pro NX. Škoda. Zajímavé bude, jak se k takovým titulům postaví samotné Nintendo, které prohlásilo, že „nehodlá opakovat neúspěch Wii U“, který ale pramenil z nedostatečné podpory západních vydavatelů.

OD ZATÁČKY K ZATÁČCE

Co týden dal: Černého koně, závody a konzole
i Zdroj: Hrej.cz

Už jsem nastínil, že se toho v minulém týdnu stalo hodně i pod kapotami závodních strojů. Jako první přišla na paškál série Formule 1 od Codemasters, kterou recenzoval redakční Stig #1 Zdeněk, a kterou následně přišel zahrát i v rámci Hrajte s námi. Rovnou vám můžeme prozradit, že Codies překvapili a přišli s novými prvky a bohatým obsahem, takže pokud vás minulý ročník minul, ten letošní je ideální pro opětovný návrat na závodní okruhy.

Ale burácející monoposty nejsou jedinými vozidly, o kterých se na Hrej píše. O slovo se pomalu ale jistě hlásí i Assetto Corsa od italských Kunos Simulazioni. Hra totiž právě vychází na PlayStationu 4 a Xboxu One, a než vynese redakční Stig #2 Petr Strecker závěrečný ortel, můžete si o nějakou kopii zasoutěžit. Pravidla soutěže i soutěžní otázku naleznete zde, přičemž zapojit se můžete do 2. září do 12 hodin.

Pokud jste automobiloví fajnšmekři, jistě oceníte, že Assetto disponuje season passem, jehož obsahem by měla být třicítka nových aut do vozového parku. Pokud do hry nad rámec nutnosti investovat nechcete, věřte, že i tak na vás čeká téměř stovka závodních strojů a desítky autentických tratí. Pokud naopak korunkami nešetříte, věřte, že hra údajně bude podporovat PS VR.

Nad investicí do headsetu byste měli přemýšlet i z jiných důvodů. Když to nebude zrovna Assetto Corsa, může to být Gran Turismo Sport, nebo třeba Driveclub VR. Ohledně toho se nedávno objevily nové informace a nové video, které si můžete prohlédnout zde. I když na něm nepracují původní vývojáři z Evolution Studio, rozhodně bychom VR verzi neměli zatracovat. Nemůžeme se dočkat, až podobné závodění okusíme i my

REVOLUCE? TAK ZASE JINDY

Co týden dal: Černého koně, závody a konzole
i Zdroj: Hrej.cz

Jak dopadlo hodnocení No Man’s Sky víte, to není žádné tajemství. Vracet se stále dokola k tomu, co to vlastně Hello Games vytvořili, by bylo nošením dříví do lesa. Přesto se objevily další zprávy, které dokládají, jak si hra v průběhu času vede. Jedním slovem, nevalně.

Prodeje ve Velké Británii poklesly o 81 procent, což sice nemusí být taková pohroma, jako se může na první pohled zdát, ale souběžně s tím klesl i počet aktivně hrajících hráčů – na Steamu, který takové údaje zprostředkovává, se z 212 tisíc během několika málo dní stalo bezmála dvacet tisíc. A to už pohromu značit může.

SOUBOJ TITÁNŮ

Co týden dal: Černého koně, závody a konzole
i Zdroj: Hrej.cz

Ačkoliv o Titanfallu smýšlíme jako o multiplayerové záležitosti, už poměrně dlouhou dobu víme, že v ní bude i klasická kampaň pro jednoho hráče. Vývojáři z Respawn během posledních dní prohlásili, že multiplayer poběží v 60 FPS, jestli ale stejnou úroveň dotlačí i do singlu je prozatím nezodpovězená otázka, na kterou neodpoví ani betatest.

První proběhl minulý víkend, přičemž jsme vám díky Vojtovi a Lukášovi přinesli i psané dojmy. Titanfall 2 by mohl – alespoň co se týče multiplayeru – prohánět i ambicióznější Battlefield nebo Call of Duty, neboť se hraje vážně skvěle. Vývojáři vsadili na mantru, že více je někdy méně, a futuristickému bojišti to náramně svědčí.

I tak se ale hra dočká po betě určitých změn. Ty by se měly týkat pohybu jednotlivých pilotů, jejichž rychlost byla oproti prvnímu dílu snížena, upravenému systému přivolávání titánů nebo dalším mechanismům, které byly podrobeny kritice. Na celý seznam se můžete mrknout zde.

ZASE TY KONZOLE

Co týden dal: Černého koně, závody a konzole
i Zdroj: Hrej.cz

Ano, v posledních dnech se na jejich adresu vyrojilo nespočet nových názorů a informací, a tak se o nich musíme zmínit i zde. Začněme Microsoftem, který herní společnost ujišťuje v tvrzeních, se kterými přišel už v minulosti. Zaprvé nám Aaron Greenberg opět zopakoval, že Scorpio zcela jistě přinese hraní ve 4K rozlišení. Některé hry z Xboxu na PC už 4K nabízejí, a jak Greenberg sám řekl, většina jejich vývojářů chce dělat ty nehezčí tituly i na konzolích, ale jejich výkon jim to zkrátka na těchto platformách nedovoloval. A v návaznosti na to se vyjádřil Albert Penello o tom, že dát hry z Xboxu na PC Xbox nezlikviduje – ale to už jsme také někde slyšeli…

Mnohem více toho ale píšeme o PlayStationu. Ne nadarmo, 7. září se bude konat akce PlayStation Meeting, a jak se zdá, PlayStation Neo nebude jedinou konzolí, o níž se dozvíme. Zprávy totiž hovoří o tom, že se v Japonsku chystá slim verze oblíbené konzole, přičemž na internetu začaly kolovat i fotografie, jejichž pravost potvrdil například britský Eurogamer. Nepříliš líbivě vyhlížející konzole by měla přijít i s inovovaným DualShockem čtvrté generace, jehož nejzásadnější úpravou by měl být světelný proužek na touchpadu. Zda půjde o náhradu za světelný pruh na konzoli, který na slim verzi chybí, je záhadou.

Poslední novinku od Sony je pak služba PS Now, která bude konečně dostupná na PC, a podpora DualShocku skrze přenosný bezdrátový USB adaptér. Veškeré detaily pak naleznete v této novince.

VSTŘÍC VÁNOČNÍ SEZÓNĚ

Nezdá se to, ale podzim je za humny a je třeba se připravit na divokou předvánoční sezónu. Hr bude vycházet čím dál více, novinek jakbysmet, a tak bude třeba, abyste zůstávali v obraze. Sledujte nás přes týden, a kdyby vám čirou náhodou něco uteklo, to nejdůležitější se dozvíte zase v neděli v souhrnu.

Videa a podcasty za posledních 14 dní:Hrajte s námi: No Man’s Sky #2, Hrajte s námi: Abzu, Gamescom 2016: studio Praha #1, Gamescom 2016: studio Praha #2, Gamescom 2016: studio Praha #3, Gamescom 2016: vlog #1, Gamescom 2016: vlog #2, Gamescom 2016: vlog #3, Hrajte s námi: Lifeless Planet, Hrajte s námi: F1 2016, Hrajte s námi: Deus Ex: Mankind Divided, hPod 548, hPod 549

Recenze za posledních 14 dní:No Man’s Sky, Abzu, F1 2016, Hitman: Episode 4 – Bangkok, Master of Orion, Layers of Fear: Ingeritance

Články za posledních 14 dní:Výhody a úskalí procedurální generace, Mafia III – dojmy z Gamescomu, Destiny: Rise of Iron – dojmy z Gamescomu, Titanfall 2 – dojmy z bety

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama