John Carmack obviněn z krádeže technologie
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka John Carmack obviněn z krádeže technologie

John Carmack obviněn z krádeže technologie

Pavel Makal

Pavel Makal

23. 8. 2016 07:53 5
Reklama

John Carmack, legendární programátor a jeden z otců Doomu, má pověst geniálního mozku, schopného tvořit technologie a enginy s nebývalou lehkostí a efektivitou. Již přes dva roky se však táhne spor mezi společností ZeniMax, mateřskou firmou Bethesdy, a Carmackovým nynějším zaměstnavatelem, společností Oculus. Ten se nyní dostal na úplně novou úroveň a jeden by skoro nabyl přesvědčení, že Carmack je nejen geniální programátor, ale i zloduch.

Vezměme to hezky popořadě. V roce 2014 podalo právní oddělení ZeniMaxu žalobu vůči Oculus VR, z důvodu údajného zneužití ukradené technologie, která dopomohla k výrobě VR zařízení Oculus Rift. ZeniMax tvrdí, že když se v roce 2012 Palmer Luckey, zakladatel Oculus VR, spřátelil s Johnem Carmackem, byl jeho VR prototyp primitivním headsetem, kterému scházely zásadní elementy. Ty následně ZeniMax vylepšil za pomoci Carmacka a dalších zaměstnanců skrz nové hardwarové komponenty a speciální software. Tato vylepšení stála za enormním technologickým pokrokem ve vývoji virtuální reality. Carmack následně koncem roku 2013 opustil id Software, aby se stal vedoucím technickým pracovníkem právě v Oculu. A zde začaly problémy.

Původní žaloba ze strany ZenimMaxu totiž tvrdí, že Carmack před svým odchodem porušil smlouvu, protože zkopíroval tisíce důvěrných technických informací, dokumentů a dat na USB disk. Ty nikdy nevrátil, ani když jeho kontrakt u ZeniMaxu skončil. To samo o sobě je dost závažné obvinění, a pokud by se prokázalo jako pravdivé, dost silně by poškodilo pověst Palmera Luckeyho jako zázračného vizionáře. Nyní se však žaloba rozšiřuje o další bod, který Carmacka vystavuje ještě o něco konkrétnějšímu obvinění.

ZeniMax totiž nově tvrdí i to, že Carmack nejen že ukradl množství dat předtím, než skončila jeho smlouva u této firmy, ale navíc se ještě po jejím vypršení vrátil do jejího sídla a zcizil upravené nástroje pro vývoj VR technologie, který patří ZeniMaxu a je součástí VR technologie, kterou firma vyvíjí. Společnost také uvádí, že Oculus Rift je zcela postaven na technologii, vyvinuté ZeniMaxem, a v žádném případě nestojí na nápadech, které proklamuje Palmer Luckey. Tato technologie je navíc chráněna NDA, které Luckey podepsal s prohlášením, že nebude proprietární technologie ZeniMaxu sdílet se třetími stranami. V žalobě přímo stojí:

„Oculus předhodil médiím falešný a líbivý příběh o tom, že Luckey je geniální vynálezce VR technologie, kterou vyrobil v garáži svých rodičů. To není v žádném případě pravda. Luckeymu chybělo vzdělání, zkušenosti, zdroje a know-how, aby dokázal vytvořit komerčně úspěšnou VR technologii, jeho programovací schopnosti byly pouze elementární. Při demonstraci prototypu Riftu se spoléhal na programovací kód a hry ZeniMaxu. I tak byl jeho podvodný příběh mnohdy v médiích prezentován jako fakt. Luckey se stále více a nepravdivě stavěl na odiv jako vizionářský vývojář VR technologie Rift, která byla ve skutečnosti vyrobena ZeniMaxem bez jakéhokoli zásadního přínosu ze strany Luckeyho.“

Aby toho nebylo málo, ZeniMax žaluje i mateřskou firmu Oculu, samotný gigant Facebook. Podle společnosti je Facebook i Oculus vázán Luckeyho NDA, které obě firmy porušily a provinily se tak vůči smlouvě. Vzhledem k tomu, že Facebook má zhruba 17x větší hodnotu než celý ZeniMax, bude ještě zajímavé, jak se tahle válka právníků vyvrbí. Oculus samozřejmě obvinění popírá a je připraven jim čelit u soudu. O tom, jak celá situace dopadne, vás rozhodně budeme informovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama