Denuvo lze obejít. Tyto hry už kapitulovaly
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Denuvo lze obejít. Tyto hry už kapitulovaly

Denuvo lze obejít. Tyto hry už kapitulovaly

Jiří Bigas

Jiří Bigas

8. 8. 2016 09:17 8
Reklama

Uživatel s přezdívkou Voksi zřejmě přišel na způsob, jak přinejmenším dočasně obejít protipirátskou ochranu Denuvo, která si vyloužila pověst nepřekonatelné a vylámaly si na ní zuby ty nejznámější skupiny, které dělají cracky.

Voksi dokázal postupně obejít systém v případě her Doom a Rise of the Tomb Raider a později také u titulů Just Cause 3 a Inside. Většina z nich přitom odolávala podobným pokusům velice dlouho a vydavatelé se shodovali, že ačkoli není ochrana nepřekonatelná, což připouštěl i její výrobce, v principu dokáže získat firmám dost času na to, aby se nelegální PC verze nezačaly šířit mezi hráči během několika málo hodin, dní a týdnů po vydání, které jsou pro prodeje her klíčové.

Když přitom Voksi přišel na mechanismus, kterým Denuvo obchází, vyzrát na další trojici her mu trvalo jen den. V principu funguje metoda tak, že Steam se domnívá, že hrajete demo namísto plné hry. Jak upozorňuje server The Dark Side Of Gaming, bude zajímavé sledovat, jak rychle na nastalou situace zareaguje společnost Valve, zda této skulině zabraní úplně, anebo bude trvat jen nějaký čas, než se přijde na další podobnou mezeru.

Voksi totiž objevil spíše slabinu Steamu než ochrany Denuvo, a proto je třeba zdůraznit, že nejde o klasický crack. Jakmile někdo tuhle díru zalátá, dost pravděpodobně se situace zase vrátí do původního stavu. Míč je teď každopádně na straně Valve. Možná ale tenhle způsob může inspirovat další piráty, kteří si díky němu uvědomí, jak se jinak dostat Denuvu na kobylku.

Je přitom zajímavé, že na tuhle fintu nepřišla žádná velká crackerská skupina. Už v únoru se sice čínská pirátská skupina 3DM pochlubila, že prolomila ochranu Denuvo, nicméně o crack se nepodělila, pokud víme. A není tedy zcela jasné, zda toto tvrzení bylo pravdivé, či nikoli.

Rakouskou technologii Denuvo využívá čím dál větší množství her a firem, které si až dosud pochvalovaly její spolehlivost. Kromě již zmíněných titulů mezi ně patří Mirror's Edge Catalyst, Dragon Age: Inquisition, Mad Max, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Far Cry Primal, Sherlock Holmes: The Devil's Daughter nebo teprve chystané hry F1 2016 a FIFA 17.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama