Nintendo prodělává, oproti loňsku si pohorší
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nintendo prodělává, oproti loňsku si pohorší

Nintendo prodělává, oproti loňsku si pohorší

David Plecháček

David Plecháček

27. 7. 2016 11:58 9
Reklama

Nintendo je zvláštní společnost. Nejenom samotným přístupem, ale jejich nevýrazná politika je přivádí do průšvihů, ze kterých se jim nějakým (náhodným?) geniálním tahem podaří vylízat. Jeden takový průšvih nese jméno Wii U. A i když od začátku víme, jak to s touto konzolí je, přestává se jí dařit ještě víc.

Čtvrtina fiskálního roku je za námi a Nintendo už teď ví, že dohnat loňské sněhy bude úkolem nadmíru složitým. Už teď velké N ví, že hospodaří se ztrátou 24,5 miliardy jenů (což činí necelých 6 miliard korun). Ale kde hledat příčiny? Především právě ve Wii U.

Příjmy obecně klesly o 31 procent, přičemž Wii U zaznamenalo v prodejích pokles o polovinu oproti stejnému období v loňském roce, když se ho za první tři měsíce fiskálního roku prodalo pouhopouhých 220 tisíc kusů. Pokud si myslíte, že Nintendo táhlo především 3DS, myslíte si to špatně. I kapesní konzole stagnuje a dokonce zaznamenala pokles, ačkoliv nebyl zdaleka tak dramatický. O celých 7 procent.

V konkrétních číslech to znamená 940 tisíc prodaných zařízení, čímž si 3DS drží svůj standard. Kde ale Nintendo zaznamenalo nárůst, jsou prodeje her. Pro Wii U o sedm procent, pro 3DS o tři. Na druhou stranu je otázka, zda jde o čísla, se kterými může být společnost spokojená, neboť přes milion (potencionálně) nových zákazníků vygenerovalo jen desetiprocentní nárůst prodejů her.

Můžeme pouze spekulovat, zda za klesajícími prodeji Wii U stojí očekávání chystaného zařízení NX, jenž se sice nově jeví jako hybrid handheldu a televizní konzole, ačkoliv většina hráčů a médií očekávala plnohodnotnou domácí konzoli výkonnostně srovnatelnou (ne-li výkonnější) s Xboxem One a PlayStationem 4.

Co se týče her, Magazín GameInformer připomíná, že toho pro další období Nintendo zase tolik nemá. Pro Wii U se chystá Paper Mario (7. října), a pak až v roce 2017 nová Zelda. 3DS je na tom pochopitelně lépe, neboť čeká Pokémon Sun and Moon, Metroid Prime, či další díly Dragon Quest nebo Mario Party.

Dalším velkým strašákem společnosti jsou směnné kurzy. Jen díky nepříznivým kurzům Nintendo vykázalo náklady ve výši 35 miliard jenů (přes osm miliard korun), což ho fakticky poslalo do červených čísel. Uvidíme, jak s nimi zahýbají mobilní Pokémon Go nebo třeba retro konzole NES Classic Mini.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama