Sweeney: UWP je zlo, jednou zničí Steam
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sweeney: UWP je zlo, jednou zničí Steam

Sweeney: UWP je zlo, jednou zničí Steam

Pavel Makal

Pavel Makal

26. 7. 2016 08:15 24
Reklama

Tim Sweeney, šéf studia Epic, které nám už tolikrát vykouzlilo nadšený úsměv na tváři díky Unreal enginu a mnoha dnes už klasickým hrám, býval v minulosti blízkým partnerem a spojencem Microsoftu. Nyní ale vyjadřuje pochybnosti nad přínosem Universal Windows Platform.

Pro hráče na PC je zřejmě nejzásadnější Sweeneyho tvrzení, že samotný Steam bude v budoucnosti pod Windows 10 fungovat daleko hůře, než tomu bylo doposud. Šéf Epicu nadále kritizuje uzavřenou podstatu UWP, ale jak ukazuje nedávné interview pro magazín Edge, jeho obavy jdou ještě dále:

„Risk spočívá v tom, že pokud Microsoft všechny přesvědčí k užívání UWP, mohou následně přejít na Win32 aplikace. Pokud v tom uspějí, je to už jen malý krůček k tomu, aby byly všechny hry a aplikace distribuovány přes Windows Store. A pokud dosáhneme tohoto bodu, stane se z PC uzavřená platforma.“

Sweeney ve svých chmurných předpovědích ale ještě zdaleka nekončí: „Nebude to tak, že by jednoho dne přehodili vypínač a zničili tak vaši Steam knihovničku, spíše se snaží tiše a nenápadně manévrovat. Snaží se uživatelům co nejvíce znepříjemnit používání starých aplikací a zároveň být tím jediným zdrojem těch nových. V příštích pěti letech budou násilím upravovat Windows 10 tak, aby byl Steam čím dál horší a rozbitější. Nikdy ho úplně nezničí, ale budou pokračovat tak dlouho, dokud, v horizontu pěti let, nebudou lidé tak otráveni chybovostí Steamu, že jim Windows Store začne připadat jako ideální alternativa. Přesně to udělali své konkurenci v jiných odvětvích. Teď přišla řada na Steam a zatím jsou vidět jen náznaky.“

Apokalyptické vize budoucnosti stranou, Sweeney rozhovor uzavírá finálním políčkem směrem k Microsoftu. Říká, že ačkoli jsou jeho předpovědi velmi pravděpodobné, redmontská firma nakonec nebude dost kompetentní k jejich naplnění. Podle šéfa Epicu se z Microsoftu linou jen vágní prohlášení o tom, jak firma cílí k co největší otevřenosti, ve skutečnosti jim ale jde o pravý opak. Co si o celé situaci myslíte vy? Přehání Tim Sweeney se svým temným popisem budoucnosti, nebo se snaží vyvolat bouři ve sklenici vody?

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama