Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy

Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy

David Plecháček

David Plecháček

24. 7. 2016 16:00 1
Reklama

Po týdnu jsme se vrátili, abychom si shrnuli, co se za posledních sedm dní událo. A že toho nebylo málo! Ačkoliv gró dnešního souhrnu tvoří skoro rok stará hra, berme to jako ukázku toho, jak využít informační sucho a jak ukázat něco, po čem by v jiném, nabitějším týdnu neštěkl skoro ani pes. Tak pojďme na to.

LARVA LARA

Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy
i Zdroj: Hrej.cz

Nebývá zvykem, aby hlavním tématem byla hra, která si svou premiéru odbyla před tři čtvrtě rokem, ale Square Enix využil chvilkového prázdna v jinak na novinky nepříliš bohatém týdnu a oficiálně potvrdil, že Rise of the Tomb Raider vyjde 11. října. Krásná Lara Croft tak konečně ve druhém dílu rebootované série zavítá i na obrazovky televizí, do nichž je připojen PlayStation 4, a aby vydavatel odčinil roční čekání, přibalil k samotné hře ještě něco navíc.

Každý, kdo si RotTR zakoupí, obdrží speciální edici vyrobenou coby poctu dvacátému výročí copaté archeoložky, která obsahuje několik podstatných vylepšení oproti verzím pro Xbox a PC. Jednak bude jejím obsahem kapitola Blood Ties, která využije i přicházející technologii – bude totiž podporovat virtuální headset PlayStation VR. Dvacetiletá edice bude obsahovat i nový co-op mód – Endurance. Ten by měl náležitě prověřit vaše schopnosti přežití v divočině. A kdybyste měli pocit, že před Larou není žádná výzva, těšte se na novou obtížnost. V balíčku už budou zahrnuta všechna dosavadní DLC.

Pokud máte Laru i na jiné platformy než je PlayStation, obsah v případě vlastnictví season passu automaticky dostanete, případně si jej můžete dokoupit. Zda některá z představených novinek nepřistane u hráčů formou bezplatného updatu, není zřejmé. Třešničkou na pomyslném několikapatrovém dortu bude možnost změnit vizuál samotné Lary, třeba na ten, který se objevil v historicky prvním dílu série. Jak takový mix současné grafiky a „historické“ Lary vypadá, se podívejte do naší novinky.

Samozřejmě, že se při této příležitostí vyloženě nabízí srovnání všech tří verzí. Je pravda, že u tak detailních a dobře vypadajících her, jakou bezesporu nový Tomb Raider je, dokážeme najít minimum detailů – přesto, pokud jste se nerozhodli, pro kterou platformu hru pořídit, vám může být toto video nápomocné.

Jenže okolo Lary nepoletujeme jenom v dobrém, povážlivý stín na ní vrhla zvolená obálka. Je pravda, že podobnost s Uncharted: The Nathan Drake Collection je více než zjevná, zůstává ale otázkou, zda šlo o nedopatření a čirou náhodu, nebo zda si někdo vzal více inspirace, než by bylo vhodné. Nebo ne? Zamíříme-li k art booku definitivní edice prvního dílu od Crystal Dynamics, všimneme si, že Lara už jednou podobnou obálku měla a Rise of the Tomb Raider jí jen drobně upravuje. Nekopírovali ale v tom případě Naughty Dog se svým Uncharted?

No a nakonec tohoto okruhu se zastavme u filmu. Jak potvrdila švédská herečka Alicia Vikander, nová filmová adaptace se bude držet právě tři roky staré předlohy. To je podle nás dobře, jen možní škoda, že se filmovou Larou nestane Camilla Luddington. Snad nám vycházející hvězdička Vikander ukáže, že se tvůrci s výběrem nespálili…

FORMULE NAPŘÍČ VESMÍREM

Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy
i Zdroj: Hrej.cz

Dáme si trošičku teorie. Asi jste už někde – třeba u nás – zaslechli, jakým způsobem chce Hello Games docílit tak obrovského vesmíru v No Man’s Sky. Procedurálně generovaný prostor nikoho nemusí být lákadlem pro každého, ale oříšek spočíval v napsání rovnic, podle kterých se hra bude řídit. Nebo snad ne? Někdy v tomto okamžiku přichází na scénu nizozemská společnost Genicap. Seznamte se! Seznamte se i s jejich technologií Superformula. Pokud nebudeme zacházet do matematických detailů, o kterých zcela upřímně nevíme zhola nic, tak se jedná přesně o ty rovnice, na základě kterých je No Man’s Sky tím, čím je – takřka nekonečnou studnicí světů a solárních soustav.

Teď přichází právě ta správná zápletka, opravdu v Hello Games používají rovnice Superformula nebo jenom něco podobného? Zpráva z NeoGAFu se přiklání k variantě číslo jedna. Zatímco vývojáři ani vydavatel (Sony) se k situaci nevyjádřili, Genicap ano: „Nebudeme nijak bránit vydání hry, ale pokud používají Superformula, budeme si muset pohovořit.“ Bohužel se nejedná o jediný spor, který se kolem hry točí, vzpomeňme na spor se společností Sky UK LTD, která si nárokovala práva na název Sky a chtěla, aby právě toto slovo z celého názvu zmizelo. Naštěstí se v tomto sporu vyhrál čistý rozum.

Pokud vás hra zajímá, tak vás může těšit ještě jedna zpráva, nebo spíš video. Jak víme, ve vesmíru budeme jednak objevovat, ale také bojovat s nepřátelskými entitami. Právě na tuto složku se zaměřuje prozatím předposlední video ze hry. To poslední ukazuje obchodování. Těšíte se na 10. srpna?

UBITENDO

Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy
i Zdroj: Hrej.cz

Zeptejte se sami sebe – věříte více ve Watch Dogs 2 nebo v Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands? Ačkoliv si troufáme tvrdit, že většinu hráčů více zaujala jihoamerická varianta The Division (rozumějte Wildlands), Ubisoft spíše věří ve Watch Dogs. A to pochopitelně není vše – špičky společnosti si myslí, že prodeje nového Ghost Recon budou dosahovat úrovně R6 Siege, přičemž Watch Dogs by měl hrát první ligu: „Věříme, že druhý díl se prodeji zařadí velmi blízko dílu prvnímu… ale samozřejmě uvidíme, co se stane.“

Ubisoft se ale chystá i na něco jiného – na Nintendo a jeho NX. Připomeňme, že tato francouzská společnost solidárně podporuje japonského tvůrce hardwaru vždy i v době, kdy se ostatní společnosti od Nintenda obrací, a tak se dá očekávat navázání na tyto letité vztahy i začátkem příštího roku, kdy nové zařízení vyjde. Yves Guillemot má už s předstihem pro novou konzoli jenom slova chvály: „Co se týče NX, z toho, co jsme zatím viděli, vypadá skvěle. Myslíme si, že přitáhne zpět množství příležitostných hráčů,“ řekl.

U Nintenda ještě chvilku zůstaňme. Nová konzole vyjde někdy z kraje příštího roku, druhá – retro varianta konzole NES – se bude prodávat od 11. listopadu, Pokémoni, jejichž úspěch nikdo nečekal ani v těch nejdivočejších snech, žádost o novou IP od producenta Zeldy a hodnota prodávaných akcií strmě vystřelila vzhůru. Na dvojnásobek, na nejvyšší hodnotu od roku 2009. A rázem je tato společnost hodnotnější než Sony…

MYSLÍME, TEDY MY JSME

Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy
i Zdroj: Hrej.cz

VR – fenomén dnešní doby. Fenomén, který si zdaleka ne všichni mohou dovolit, a kteří si zdaleka ne všichni chtějí vyzkoušet, natož pak pořídit. Zatímco se HTC Vive a Oculus Rift prodávají za ceny okolo dvaceti tisíc, PlayStation VR na to jde od lesa a chce nabídnout zařízení, které bude cenově dostupné. I o tom mluvil v rozhovoru pro portál Gigazine ředitel vývoje hardwaru ve společnosti Sony Masajasu Ito. Rád by, aby PS VR svou cenu postupem času snížilo, aby oslovilo co největší spektrum zákazníků. O technologických limitech si můžete přečíst v naší novince.

I lidé z branže si myslí, že virtuální realita je velký skok – větší, než byl příchod 3D technologie. V podobném duchu hovořil i Hideo Kodžima. O kolik se celý výsledný zážitek zintenzivní mluví i Capcom, pro jehož zaměstnance je třeba takový Resident Evil 7 ve VR až příliš strašidelný: „Záleží na člověku, někdo si zahraje část ve VR, někdo to celé odehraje na normální obrazovce.“ Marketingový ředitel Antoine Molant dodává: „Při vývoji jsme k projektu přistupovali jako k běžné hře bez podpory virtuální reality a přidali do ní spoustu lekaček. Nyní samozřejmě celý zážitek testujeme a ujišťujeme se, že hráče nevystavíme opravdovému nebezpečí.“ Mimo jiné se se Capcom brání i tomu, že by byl Resident Evil 7 Biohazard kopií P.T. Není tomu tak.

FANTASMAGÓRIE

Co týden dal: 20 let Lary a oblíbené fantasy
i Zdroj: Hrej.cz

Fantasy je obecně jedním z nejoblíbenějších žánrů, ve světě videoher tomu není nijak. Své o tom ví i Bethesda, a tak se rozhodla remasterovat svůj prozatím poslední díl série The Elder Scrolls. Zatímco jiné společnosti k faceliftované verzi nalepí i příznivější cenovku, u Bethesdy jdou proti proudu a hra si odnese cenovku šedesáti dolarů. A komu se to nelíbí, pro toho má Pete Hines stručnou odpověď: „Tak si jí nekupujte.“

Něco jako Skyrim by v budoucnu rádi vytvořili i vývojáři ze studia Obsidian. Vyjádřili se tak v rozsáhlém rozhovoru, jehož část jsme vám nabídli v naší novince. Jaká úskalí čekala studio před Pillars of Eternity, proč se další hry nefinancovali z crowdfundingové kampaně a jaké rozhodování následovalo, o tom všem se zde dozvíte.

A když už je řeč o fantasy, musíme zmínit CD Projekt a jejich Zaklínače. Cílem studia je zařadit se mezi tři nejlepší studia vytvářející RPG (kam podle nich v tuto chvíli patří Blizzard, Rockstar a právě Bethesda), přičemž podle někoho už jim tato pozice právem náleží. Mohla jim k tomu dopomoci taktika s nevyužívání žádné protipirátské ochrany. Rozhovor s Marcinem Iwinskim, ve kterém právě i o pirátství hovoří, si můžete přečíst na našich stránkách.

VE ZKRATCE

Řekněme, že Microsoft si samostatnou kategorii nevysloužil, tak vám alespoň prostřednictvím závěru připomenu, že 2 TB verze Xboxu One S se začne prodávat už skoro za týden, 2. srpna. Ale to už je definitivně vše. Více se dozvíte, jednak na Hrej.cz v novinkách, ale i v recenzích a v článcích. Když jsme u těch článků… dovolím si ještě takovou osobní agitku – možná jste si všimli, že se na webu objevil nový tematický článek pojmenovaný jako Milénium. Jedná se prakticky o sérii duchovních nástupců DOSového nebe, přičemž se budou týkat her, které vyšly někdy kolem nového milénia. Novinku jsme odpálili hrou jednou z nejlepších vůbec, prvním dílem série Half-Life.

Ale to je už opravdu vše. Tak se tu setkáme zase za týden.

Videa a podcasty za minulý týden: Hrajte s námi: The Technomancer, Hrajte s námi: Inside, hPod 544

Recenze za minulý týden: Mighty No. 9, Resident Evil 5

Články za minulý týden:Detroit: Become Human – dojmy z E3, Milénium: Half-Life, For Honor - dojmy z E3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama