CDP: Neřešíme piráty, věříme v cukr, ne v bič
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka CDP: Neřešíme piráty, věříme v cukr, ne v bič

CDP: Neřešíme piráty, věříme v cukr, ne v bič

David Plecháček

David Plecháček

20. 7. 2016 14:30 79
Reklama

Před nedávnem se Marcin Iwinski, ředitel polského CD Projektu RED, rozhovořil o tom, že jeho studio chce posunout mezi nejlepší tři studia na světě. Tehdy se jaksi zapomněl zmínit, která přesně do jeho žebříčku mezi ty tři patří. Dnes už jsme moudřejší.

„Dokonce si myslím, že jsem řekl nejlepším na světě. Naším cílem posledních pěti let bylo dostat se mezi tři nejlepší studia vyvíjející RPG, a teď už si myslím, že tam jsme - třetí Zaklínač je důkazem,“ prohlásil. A koho mezi ty tři tedy řadí? „Určitě bych tam zařadil Blizzard, jednoznačně bych tam dal Rockstar - ten bych dal asi na první místo, a pak je tu taky Bethesda. Chceme se tam dostat, takže jeden musí z kola ven,“ dodal.

Když už Iwinski zmínil Zaklínače, mohli bychom se u něj zastavit. CD Projektu samozřejmě neunikly úspěchy antimanipulačního softwaru Denuva, který uštědřil výrazný políček všem pirátům. „Zaklínač 3 jsme vydali bez jakékoliv ochrany. Hned od prvního dne si jej můžete koupit na GOGu a přes flašku ji přenést kamarádovi - a ono to fungovalo. I přes to jsme prodali přes 10 milionu kopií napříč všemi platformami,“ řekl.

„Pirátství je irelevantní, protože nemůžeme lidi donutit, aby si jej koupili, nýbrž je můžeme přesvědčit. Věříme v cukr, ne v bič,“ prohlásil. Samozřejmě Iwinski připomíná, že v upirátěné verzi nejsou žádné achievementy a hráč nemá přístup k updatům. „Prakticky každá hra bude cracknutá hned první den, takže ta pirátská verze je venku tak či tak. My jenom otevřeně říkáme, že nepodporujeme protipirátské ochrany.“

Samozřejmě CDP pirátství neospravedlňuje a podle slov výkonného ředitele je striktně proti němu. „Jenže jsou tu země, ve kterých mají lidé menší příjem, lidé si zkrátka za určitou cenu naše hry nekoupí. Proto máme například nižší ceny v Rusku. Nemáme rádi, když hráči kradou naše hry, ale nebudeme je nijak pronásledovat. Intenzivně přemýšlíme nad tím, jak je ke koupi přesvědčit.

A co si myslí o fenoménu posledních dnů o Pokémon Go? „Všichni jsme hráči mobilních her, ať už se nám to líbí, nebo ne. Všichni hrajeme na cestách, a mobil prakticky vzal přenosné platformy a zničil je. Tou přenosnou platformou je nově chytrý telefon,“ řekl. „Možná se něčeho pro mobily dočkáte i od nás,“ zakončil rozhovor. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama