Od Wii U se očekávaly stamilionové prodeje
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Od Wii U se očekávaly stamilionové prodeje

Od Wii U se očekávaly stamilionové prodeje

Pavel Makal

Pavel Makal

7. 7. 2016 10:28 5
Reklama

O kvalitách i nedostatcích Wii U se toho dá napsat i napovídat hodně, holým faktem však zůstává, že konzole není právě úspěšná a stín megapopulárního staršího bratra se jí nepodařilo překročit, ba se k tomu byť jen přiblížit. Přitom byly na počátku očekávání Nintenda přinejmenším neskromná.

Když v roce 2012 přišla konzole na trh, špičky japonské společnosti očekávaly stejně masovou popularitu, jakou předvedlo předchozí Wii. Na nedávné valné hromadě akcionářů o tom promluvil současný prezident Nintenda Tacumi Kimišima: „Na uzavřené schůzce prodejců padl předpoklad, že Wii U prodá okolo sta milionů kusů po celém světě.“

Pikantní je, že podle zpráv ze září 2015 se měl Kimišima ještě před svým jmenováním do pozice nástupce Satoru Iwaty a uvedením Wii U na trh vyjádřit v tom smyslu, že konzole v prodejích selže. Na zmiňované valné hromadě se vyjádřil i k tomuto osočení a uvedl, že se o Wii U nikdy nevyjádřil v negativním ohledu. Kimišima říká, že při vydání Wii U byl zodpovědný za prodeje ve Spojených Státech. Při projekcích, že by nová konzole měla prodat podobný počet kusů, jako její nadmíru úspěšný předchůdce, podle něj bylo třeba jasně upozorňovat spotřebitele na výhody novinky. Protože znal silné i slabé stránky konzole, mluvil o této nutnosti s marketingovým týmem. Uznává, že některé aspekty komunikace mohly vyznět negativně.

Wii U nakonec dle současných počtů, uvedených Nintendem, prodalo za čtyři roky na trhu 12,8 milionu kusů. Již v říjnu 2013 firma uznala, že se jí s konzolí jakožto nástupcem Wii nepodařilo prorazit. Na setkání akcionářů promluvil i Šigeru Mijamoto a uznal, že prodeje Wii U jsou problematické. Připsal to jednak ceně herního systému, jakož i faktu, že tabletové ovladače jsou distribuovány zdarma. Legendární designér však stále věří tomu, že je Wii U atraktivní konzolí, která mění život v obývacím pokoji.

Podle Mijamota bude firma stejným výzvám čelit i v případě nadcházející konzole s kódovým označením NX. Zatím sice nevíme, jakou podobu toto zařízení bude mít a kolik společných rysů bude sdílet se svými předchůdci, podle zákulisních zpráv má ale jít o hybrid domácí a přenosné konzole s pokročilou technologií. Nintendo neustále tvrdošíjně trvá na datu vydání v březnu příštího roku, finální odhalení NX už by tedy na sebe nemuselo nechat dlouho čekat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama