Andromedu a Mass Effect 3 propojí knihy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Andromedu a Mass Effect 3 propojí knihy

Andromedu a Mass Effect 3 propojí knihy

Jiří Bigas

Jiří Bigas

26. 6. 2016 14:34 12
Reklama

Navzdory tomu, že o scénáři nového Mass Effectu můžeme jen čile spekulovat, základní kostra příběhu je jasná. Jasné však není, co Andromedě předcházelo. Zatím si jen můžeme lámat hlavu záhadou, jak se vývojáři od původní trilogie dostanou k novému dobrodružství. Odpovědět by na to ale mohly chystané romány.

Období od konce třetího dílu do toho nadcházejícího překlene čtveřice knih od nakladatelství Titan Books. Podle něj budou romány fungovat jako sequel třetího dílu a současně prequel Andromedy. “Zaměří se na klíčové postavy a zodpoví mnoho otázek, které fanoušci kladli,” píše se v oficiálním dokumentu Titan Books.

První z chystaných knih nese podtitul Initation a vyjít má už v srpnu. Její autorkou je N. K. Jemisin, která na sebe upozornila svým debutem nazvaným Sto tisíc království, za nějž byla nominována na prestižní ceny Hugo a Nebula. Mac Walters, jeden z hlavních scénáristů ságy Mass Effect, se pak ujme posledního dílu, jehož podtitul zatím neznáme, ale vyjít by měl v březnu 2018.

Nakladatelství zatím neprozradilo, kdo je autorem druhého a třetího dílu knižní série, ale vyjdou v březnu 2017, respektive v září 2017. V této souvislosti určitě stojí za připomínku, původní trilogii doprovázely rovněž romány, které navíc patřily k těm lepším mezi knihami inspirovanými světem videoher. Příběhy Revelation (Zjevení), Ascension (Vzestup), Retribution (Odveta) a Deception (Klam) vycházely v letech 2007 až 2012 a všechny vyšly i v češtině (2009-2012).

Vysokou úroveň si zajistily především díky tomu, že tři z nich napsal kanadský spisovatel a scénárista Drew Karpyshyn, který pracoval přímo na prvních dvou hrách a napsal i příběh Star Wars: Knights of the Old Republic. Kromě toho je podepsán pod dalšími Star Wars romány a hrami od BioWare. Poslední díl předchozí knižní řady napsat William C. Dietz, který má kromě Star Wars na kontě také novely podle herních značek Resistance, StarCraft, Halo nebo Hitman.

Bez zajímavosti určitě není ani skutečnost, že Andromeda byla v květnu odložena na začátek příštího roku, takže pokud vše půjde podle plánu, v době hraní hry ještě nebudeme znát celé pozadí událostí, které jí předcházely. Což ale nemusí být nutně na škodu. Nejdůležitější nyní bude zjistit, jak vlastně tyto knihy a Andromeda mohou navázat na konec třetího dílu - na který z nich. Učiní z jedné varianty autoři kánon, nebo snad lze tuto možnost nechat bez odpovědi, aby nikdo z hráčů nebyl zklamaný? Scénáristům nových Mass Effectů tento úkol rozhodně nezávidíme.

Jak si představujete vy, že knihy navážou na původní trilogii? Jak si autoři poradí s tím, že každý z nás prožil trochu jiný konec - trochu jiný na pohled, ale zcela zásadní ve svých důsledcích?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama