Výkonnější PS4 má být v prodeji do konce roku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Výkonnější PS4 má být v prodeji do konce roku

Výkonnější PS4 má být v prodeji do konce roku

Jiří Bigas

Jiří Bigas

19. 6. 2016 14:33 56
Reklama

Na internetu se poměrně rychle během neděle množí zprávy, že nová verze konzole PlayStation 4 s pracovním názvem Neo dorazí na trh ještě letos. Navzdory tomu, že Sony její existenci těsně před E3 oficiálně potvrdila, na tiskovce se o ní vůbec nemluvilo. Panovalo tak přesvědčení, že Microsoft, který už odhalil plány na Scorpio pro příští rok, japonského výrobce předběhne. Jak se ale nyní zdá, Sony pošle Neo přímo proti drobné revizi Microsoftu v podobě Xboxu One S.

Podle posledních informací se má začít nový PlayStation 4 prodávat do konce roku. Výrazně by tak předběhl Scorpio od Microsoftu, který letos chystá na trh “jen” Xbox One S. Několik na sobě nezávislých zdrojů to mělo nejprve říct magazínu Eurogamer a později se na internetu objevily i informace z japonského magazínu AV Watch, jemuž měl tuto informaci výslovně potvrdit prezident Sony Interactive Entertainment Andrew House.

Překlad této zprávy se objevil na Redditu, ale určitě nebude od věci počkat, až jej někdo oficiálně potvrdí a vyloučí možnost, že význam prohlášení neovlivnil nepřesný překlad. Zatím ovšem do sebe všechny informace překvapivě zapadají. Podle House má být letošní uvedení nové konzole na trh důležitou součástí snahy prodat v tomto období dalších 20 milionů konzolí.

Podle House má Neo rozšířit nabídku produktů se značkou PlayStation. Sony se zřejmě neobává toho, že zákazníky mezigenerační článek zmate, nebo že na sobě budou jednotlivé verze parazitovat. Nová PS4 má oslovit nejen hráče se 4K televizí, ale i ty, kteří touží po lepší grafice. Novinka však nemá indikovat přechod na životní cyklus mobilů, který je mnohem kratší a živější.

Neo také podle House nepředstavuje novou generaci, ale poskytne možnost volby - prémiové zařízení. Zážitek z her má být na nové a staré konzoli stejný, Neo neposkytne kromě lepší grafiky žádnou další výhodu. House měl také v rozhovoru říci, že výkonnější PS4 tu není kvůli VR. A znovu padlo rovněž ujištění, že vývojářům tento rychlejší systém nepřinese mnoho práce navíc.

Pokud opravdu Sony svého rivala v podobě Microsoftu předběhne, a to takto výrazně, bude nástup nových konzolí představovat ještě větší drama. Rychlost a cena pak mohou být důležitější než výkon, o kterém se tvrdí, že bude v případě Neo nižší než u Scorpia. Znovu ale jde o spekulace, i když věrohodné, protože japonský gigant hardware novinky dosud neupřesnil.

Microsoft oznámil Scorpio na své konferenci na E3, a mohl tak Sony nečekaně nahrát. Její zástupci už během veletrhu tvrdili, že je překvapilo, že MS výkonnější verzi avizoval tak dlouho před vydáním. Na trh by totiž mohlo Scorppio přijít až na Vánoce 2017.

A mluví se už dokonce také o ceně nové PS4. Respektovaný insider Tidux na Twitteru rovněž napsal, že Neo přijde na trh ještě letos a přihodil i cenovku. Novinka podle něj bude stát 399 dolarů, 399 eur a 349 britských liber. U nás by se tak mohla konzole prodávat přibližně za 11 tisíc korun.

Sony má spoustu příležitostí Neo ještě představit, pokud se má skutečně dostat do konce roku do obchodů. Kromě vlastní akce tak může učinit na veletrzích Gamescom, Tokyo Game Show či Paris Games Week.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama