Takhle měla vypadat první konzole od Sony
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Takhle měla vypadat první konzole od Sony

Takhle měla vypadat první konzole od Sony

Jiří Bigas

Jiří Bigas

4. 5. 2016 14:26 7
Reklama

Fotky nejrůznějších prototypů prvního PlayStationu, respektive konzole, na níž spolupracovaly společnosti Sony a Nintendo, nejsou na internetu žádnou raritou. Nyní ale vyštrachal magazín Kotaku těžší kalibr. Připomněl prototyp nikdy nevydané konzole od Sony ze sedmdesátých let.

Dávno před PSX a ještě před hybridem SNESu a PlayStationu tu byl tenhle prototyp konzole, která připomíná rekvizitu z nějakého dobového vědeckofantastického filmu. Jak už bylo řečeno, tento krásný a podivuhodný kus historické techniky vyštrachalo Kotaku s odkazem na web Video Games Densetsu. Podle něj šlo o první známou videoherní konzoli, na níž společnost Sony kdy pracovala. A co je ještě zajímavější, navzdory tomu, že je většině lidí zcela neznámá, o ní psal japonský časopis Famitsu už před lety.

Raritní kousek se totiž objevil už v letech 2002 až 2005 na výstavě v Tokiu, která byla věnována zakladatelům firem Honda a Sony. O samotné konzoli toho víme jen naprosté minimum s výjimkou informace, že měla využívat jako médium klasické cartridge. Na konzoli se pracovalo v sedmdesátých letech a není těžké představit si, že Sony už tehdy koketovala s myšlenkou připojit se k prvním pionýrům při průzkumu nového odvětví zábavního průmyslu.

Spekuluje se, zda vůbec měla konzole podporovat klasické ovladače, anebo by využívala jen tlačítka přímo na přístroji. Kotouč po pravé straně zase mohl sloužit ke scrollování nějakou nabídkou, ale s jistotou to zatím nikdo nepotvrdil a můžeme jen doufat, že se nějaký pamětník v návaznosti na fotografii přihlásí a vnese do celé problematiky více světla.

Když se magazín Famitsu pokoušel před pár lety získat od Sony více podrobností k prototypu a přesný rok jeho vzniku, bylo mu řečeno, že firma tyto údaje už nezná. Vzhledem k tomu, že konzole na sobě nemá ani logo Sony, jde podle Kotaku o velmi raný pokus, jehož vývoj se daleko nedostal. Zřejmě se ale většina lidí shodne na tom, že to vypadá jako zatraceně pěkná digitální fosilie. Milovníci starých sci-fi budou při pohledu na obrázky v sedmém nebi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama