Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo

David Plecháček

David Plecháček

1. 5. 2016 16:00
Reklama

Není těžké odhadnout, co za hru nebo za událost bude dnešnímu souhrnu dominovat, ale dnešní paleta je informací je vcelku pestrá a rozhodně si v ní najde každý to své. Máte rádi sérii Call of Duty a jste zvědaví, kam se série posune? No budiž, první zpráva je tu přesně pro vás. A věřte, že toho mám zásobě ještě mnohem více. Přesvědčte se v následujících řádcích sami.

CALL OF INFINITE: REMASTER WARFARE

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz

Jen málokterá hra si může dovolit vydávat každoročně nové díly a spolehnout se, že jejich prodeje dosáhnout zase vyšších čísel. Activision jednu takovou značku má, a dejte ruku do ohně, že letošní díl Call of Duty opět překoná veškeré rekordy celé série. Je možná trochu předběžné dělat závěry ještě tehdy, když titul od Infinity Ward nebyl ani oficiálně představen, ale existuje několik důvodů, proč si to myslím.

Zaprvé je to doba, ve které se bude další Call of Duty odehrávat. Už před několika týdny jsme spekulovali o tom, že se podíváme do daleké budoucnosti mimo naší matičku Zemi. Ačkoliv nikdo, tedy ani vývojář a ani vydavatel, žádné informace nepotvrdil, všímaví hráči vyšťourali na PS Storu záložku, která odkazuje na Call od Duty: Infinite Warfare. Infinite, tedy nekonečné, bezmezné, což by přechozí teorii více méně potvrzovalo.

Jakýkoliv posun v zkostnatělé sérii leckdo vítá, ačkoliv mnozí by si ještě jednou chtěli užit druhoválečnou vřavu. Uvidíme příští týden, zda se do těchto vod vrátí série Battlefield (i když i ten koketuje s myšlenkou relativně daleké budoucnosti), ale pokud o realistické bojiště opravdu stojíte, asi budete muset vzít za vděk například Battalionem. Ale zpátky ke Call of Duty. Kromě posunu v zasazení by zase mělo dojít i v posunu grafického zpracování. Tomu by mělo pomoct i studio elite3d, jež se podílelo i na hrách Star Citizen nebo na Ryse: Son of Rome. Je ale otázkou, zda opravdu pomáhají s Infinite Warfare, nebo nekutí něco jiného.

Pokud se ptáte co, odpověď dost možná přišla ve středu. Call of Duty: Infinite Warfare se bude prodávat v několika edicích, a zatímco v té základní dostanete pouze nový díl, tzv. Legacy edice by mohla obsahovat něco navíc. Konkrétně remaster čtvrtého dílu série z roku 2007, který jako první v sérii nesl podtitul Modern Warfare. Dosud jeden z nejlepších dílů série přinesl na pole FPS her řadu novinek a stal se pro budoucnost významnou revolucí, a ačkoliv dosud vypadá opravdu k světu, studio Infinity Ward si myslí, že by si zasloužil drobný facelift. Necháme na vás, zda je to nutné či nikoliv, ale pravdou je, že nejeden hráč díky tomuto bonusu sáhne po jisté dražší verzi hry - a to může být pro Activision zásah do černého.

I když se dlouho jednalo o spekulace, mnozí se domnívají, že potvrzení přišlo skrze oficiální CoD účet na Twitteru, kde se objevila reakce na dva roky starý Tweet, v němž jeden fanoušek volá právě po remasteru čtvrtého dílu. Jistě, o oficiální potvrzení se jistě nejedná, ale troufám si tvrdit, že výše uvedené věci se v listopadu stanou skutečností. Ostatně od té doby se různé střípky nového Call of Duty objevují dennodenně. Tu ostřejší obrázek, na němž opět stojí zmínka o remasteru Modern Warfare (spolu s tím, co tento remaster obnáší), tu nejasný trailer, který hovoří o vzestupu jakýchsi nepřátel a o použití moderních zbraní,… pochybuje vůbec někdo o tom, že všechno výše napsané se v listopadu stane skutečností?

Když už je tu řeč o Activisionu, během týdne se v souvislosti s ním objevila ještě jedna zpráva. Nebo snad byla o společnosti Blizzard? Hovořila totiž o chystané akci Overwatch. Ta má jako jedna z mála blizzardích her zamířit i na konzole, a tam, kde vývojáři mají pramalé zkušenosti, hledají pomoc u spřátelených studií. A u koho jiného najít pomoc, než u autorů Call of Duty. Zatímco je studio Infinity Ward zaneprázdněné, Treyarch má po loňském Black Ops III na čas (téměř) vystaráno, a tak mohlo krátkou asistenci poskytnout.

Uf… Stačilo. Než se ale vrhneme na další kapitolku, jenom si dovolím drobnou predikci - za týden na tomto místě budeme hovořit o již zmíněném Battlefieldu. Nechme se překvapit, kam nás zavede.

NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz

Po dvanácti letech od počátku vývoje, po deseti letech od původního plánovaného data vydání. Tak dlouho trvalo, než jsme mohli okusit samurajské RPG Nioh od studia Team Ninja, a i když si jej opravdu můžeme zahrát, definitivní čekání není zdaleka u konce.

PlayStation exkluzivní (původně PS3, nyní PS4) hra je stále ve vývoji, ale autoři se chtějí fanouškům částečně omluvit za dlouhý vývoj, a tak do pátého května uvolnily ke stažení hratelnou demoverzi / alfaverzi své hry. Sami si tak můžete vyzkoušet, jak se Nioh hraje, a zda za celých deset let koncept nezestárl.

Na svém PlayStationu si vyhraďte 3,8 GB místa. Leč vám demo evidentně mnoho prostoru nezabere, strávíte u něj poměrně dlouhou dobu. Navíc Team Ninja ukazují, kam se vývoj konzolových her posouvá - k duálnímu nastavování grafiky. To do jisté míry může odkazovat na PlayStation NEO, nicméně demo samurajské akce nabízí volbu mezi hezčí hrou s nižší frekvencí snímkování, nebo s nižšími detaily, ale vyšším FPS.

HRY NAD ZLATO

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz

V jednom z předchozích souhrnů jsem zmiňoval anketu, v níž se uživatelé na Redditu vyjadřovali na konto (ne)spokojenosti se službou PlayStation Plus. Výsledky jasně hovořily v neprospěch spokojenosti, a vzhledem k tomu, že tento vzorek tak nějak koresponduje s tím, co čteme u nás v diskuzích i kdekoliv ve světě, je zajímavé sledovat, jak se s tím Sony popasuje.

Už duben se nesl ve znamení jistého zlepšení, Zombi mohlo leckomu utéct a ve finále se jedná o hru rozhodně hodnou za vyzkoušení, květen měl být ještě bohatší. Internetem se nesly zvěsti, že v rámci předplatitelské služby PS Plus se na PS4 dočkáme Watch Dogs a Ultimate Tetris. A byt mnoho lidí Watch Dogs hrálo, jedná se oproti dřívějším měsícům o značné zlepšení.

Jenže… Ono to jaksi nedopadlo. Nabídka přesto není špatná, páté Tropico je kvalitní hra, která si zaslouží pozornost i na konzolích, a Table Top Racing? No, řekněme, že pokud vás Trackmania (a její bonusový mód) minula, a chtěli byste něco ve stylu Mashed, tak si přijdete na své. A ostatně, třeba se Watch Dogs dočkáme za měsíc…

A když už je řeč o PlayStationu, s předstihem unikly hry i pro službu Xbox Live Gold. V seznamu nalezneme pro Xbox One Defense Grid 2 a Costume Quest 2, pro Xbox 360 (ale v rámci zpětné kompatibility i pro XO) pak je Race Driver GRID 2 a Peggle. Upřímně, Microsoft se tentokrát nevytáhl, a Sony mu minimálně pořádně šlape na paty. Alespoň co se týče května.

OUTWIT - OUTPLAY - OUTLAST

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz

O druhém Outlastu jsme věděli, že se připravuje, ale dosud jsme z něj nic neviděli. Většina vývojářů se chystá ukázat své klenoty v Los Angeles na E3, ale někteří tak dlouho čekat nechtějí a něco málo ukazují i na veletrzích jiných.

Jedním z takových je například PAX East, který se odehrával v severoamerickém Bostonu. Studio Red Barrels na něm ukázali deset minut ze hry, ze kterých je dobře čitelná podobná hratelnost (takže v ní opět budeme používat kameru s noktovizí), ale nově nás zavede do zcela nového prostředí.

Hra se bude odehrávat v tom stejném světě, ale bude mít nového hlavního hrdinu. Prozatím bezejmenný kameraman se helikoptérou vydá spolu se svou ženou vyšetřovat záhadnou vraždu. Jejich vrtulník ale při přeletu nad Arizonou ztroskotá, přičemž po probuzení bude hlavní hrdina pohřešovat i vlastní manželku. Tajemné atmosféře jistě přidají i obyvatelé nedaleké vesnice, jež se chystají na konec světa. O tom, že události prvního a druhého dílu mohou mít určitou spojitost, můžeme usuzovat díky prohlášení Philippa Morina, který oznámil, že oba díly překlene komiks. Pro více informací určitě zamiřte do původní novinky.

POSTAPO SVĚT ŽIJE

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz

Zatímco od vydání čtvrtého Falloutu utekla už nějaká doba, tato hra stále žije. Dílčí zásluhu na tom mají DLC, Automatron už vyšel, Far Harbour se do hry zanedlouho podívá také, a kromě jiného se Bethesda snaží do hry přidávat další a další věci - nutno však podotknout, že některé (né-li všechny) tam mohly být už od začátku.

Začněme možností modifikovat hru. Zatímco mody na počítačích existují od počátku, komunita se jim věnuje a často mohou hru měnit k nepoznání, hráči na konzolích mohli pouze takříkajíc utřít nudli. To už téměř neplatí. Majitelé Xboxu One jsou modům vzdálení na dosah ruky, dočkají se jich už v květnu, no a pokud máte konzoli od Sony, nejste o moc dál - dočkáte se v červnu.

Ale to nejsou všechny zprávy. Do hry dorazí i vyšší obtížnost. Tzv. Survival mód už mohou okusit majitelé PC verze, a konzole nepřijdou zkrátka, byť tam novinka dorazí opět o něco později - za týden, ve čtvrtek 5. května.

A CO MY?

Co týden dal: nezměrné CoD a desetileté demo
i Zdroj: Hrej.cz

V pondělí jsme vydali naše zkušenosti a naše zážitky - naše dojmy z uzavřené betaverze Mirror’s Edge Catalyst. Reboot série se dočká určitých změn, některé nám byly více po chuti, jiné nikoliv, ale pokud přemýšlíte, co budete v červnu hrát, baví-li vás parkour, a láká-li vás otevřený svět, rozhodně začněte Faith po očku sledovat. A kde jinde začít, než už našeho textu.

V úterý jsme se podívali na zoubek pokémonům. Pokkén Tournament představuje další hru, kterou byste neměli minout, pokud vlastníte Wii U. Hra to sice není dokonalá, ostatně trápí jí malá porce režimů a hratelných postav, ale bojovku podobného ražení jako by hráči na konzoli od Nintenda pohledali.

Ve čtvrtek večer přišla řada na pořádné závody. Ani ty nejsou bez chybičky, ačkoliv mě osobně MXGP2 poměrně překvapilo. Nutno říct, že příjemně. I zde narazíte na relativně nízkou variabilitu závodů, ačkoliv drobnou omluvou může být fakt, že se jedná o plně licencované závodění - a do něj se něco navíc přidává velice obtížně.

No a konečně pátek nahrál dlouho očekávanému pokračování série Ratchet & Clank. Recenzování se ujal Zdeněk, a nebál se hře udělit absolutní hodnocení. Kdo měl to štěstí a sledoval živý stream ze středečního odpoledne, na hru se i podíval, vy ostatní musíte vzít za vděk náhradnímu vysílání z pátku.

SLOVO DALO SLOVO…

Měl bych si napsat nějakou frázi, kterou na konec každých dalších souhrnů umístím, a bude. Opět se sluší říct, že se toho stalo mnohem více, že nám na mnoho věcí nezbylo místo, že pro více zajímavostí si musíte poslechnout další hPod, podívat se na naše videa s Faith, s Disney Infinity 3.0 a s Ratchetem, přečíst zbytek novinek, přečíst si, že Zelda a NX vyjde až v roce 2017, naopak že GT Sport a The Last Guardian vyjdou ještě letos, že konečně známe herečku filmové Lary Croft, že neznámí pachatelé ukradli zásilku Uncharted… a sledovat zkrátka vše, co se na Hrej.cz děje. A když se vám to nepodaří, za týden vám to opět v šest večer shrnu.

Videa a podcasty za minulý týden:Hrajte s námi: Mirror’s Edge Catalyst beta, Hrajte s námi: Disney Infinity 3.0 - Marvel’s Battleground, Hrajte s námi: Ratchet & ClankhPod 532

Recenze za minulý týden:Pokkén Tournament, MXGP2: The Official Motocross Videogame, Ratchet & Clank

Články za minulý týden:Mirror’s Edge Catalyst - dojmy z bety

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama