Známe detailní HW specifikace PS4,5
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Známe detailní HW specifikace PS4,5

Známe detailní HW specifikace PS4,5

David Plecháček

David Plecháček

19. 4. 2016 07:00 49
Reklama

Dosud jsme znali pouze střípky toho, co by měl PlayStation 4,5 (nebo také PS 4K) umět. Zatímco některé zdroje hovořily pouze o zabudovaném kitu k PlayStation VR, jiné pro změnu naznačovaly, že se kutí silnější platforma. K druhé variantě se přiklání zdroj blízky magazínu Giant Bomb, který dokonce připojil hardwarové specifikace.

Prvně, PS 4,5 / PS 4K se údajně pracovně označuje jako PlayStation NEO. NEO by měl představovat po všech směrech vylepšenou základní variantu PlayStationu, přičemž se to týká zejména lepšího procesoru, rychlejší grafické karty a úprav doznala i operační paměť.

Původní PlayStation 4 HW specifikace:

Procesor: 8 jádrový Jaguar, 1,6 GHz
Grafická karta: AMD GCN, 18 CU při 800 MHz
RAM: 8 GB GDDR5, 176 GB/s

PlayStation NEO HW specifikace:

Procesor: 8 jádrový Jaguar, 2,1 GHz
Grafická karta: vylepšené AMD GCN, 36 CU při 911 MHz
RAM: 8 GB GDDR5, 218 GB/s

Podle dřívějších úniků by se cena tohoto zařízení měla pohybovat někde kolem 11 tisíc korun. Od října by se všechny hry prodávaly v jedné variantě, přičemž by se v každé hře mělo dát nastavit, zda má fungovat v „základním režimu“ pro současný PS4, nebo v „NEO módu“, který by využil potenciál vylepšeného hardwaru.

Podle zdroje by měl upgrade nabídnout stabilnější a vyšší snímkovací frekvenci a lepší vizuální zpracování. NEO bude podporovat výstup v rozlišení 4K, ale samotné hry v něm nativně být nemusí (ale pochopitelně mohou). Sony údajně měla vývojářům rozeslat návod, jak rozlišení 4K dosáhnout, ale samozřejmě dává vývojářům svobodu najít si způsob vlastní. Sám japonský gigant ale připomíná, že 4K není vše, a tak na vývojářské týmy apeluje, aby dbaly na plynulý frame rate, který by měl být minimálně stejný, jako v případě verze pro současný PlayStation 4.

Důležité uklidnění přichází ze strany společného prostředí. Sony si své zákazníky nechce rozdělit na ty-využívající-PS4 a ty-využívající-NEO, obě konzole budou koexistovat vedle sebe a budou používat to samé prostředí, ten samý obchod, ty samé online prvky. Zároveň nebudou existovat žádné NEO exkluzivní hry. Sony údajně výslovně zakázalo vytvářet jakýkoliv exkluzivní obsah ve verzích pro konzoli NEO. Jediným rozdílem může být podpora osmimístného lokálního co-opu namísto dosavadních čtyř hráčů - v onlinu však rozdíl nebude žádný.

To, že by hry měly podporovat NEO mód od října nutně neznamená, že v říjnu NEO vyjde. Podle dokumentu, ze kterého tyto informace pocházejí, totiž Sony jasně říká, že vývojáři budou muset nabídnout NEO verze ještě dříve, než samotná konzole dorazí na trhy. Hry, které vyjdou dříve, budou moci využít potenciál vylepšené konzole formou patche, který NEO mód přidá. V tomto ohledu je zvláštní, že se Sony nikterak nezmiňuje o PS VR. Byť v něm stojí, že žádné exkluzivní hry na NEO nebudou, tudíž ke hraní VR her nebude tato konzole potřeba, dosud se neví, zda v ní bude zabudovaný hardware, který by měl být nezbytnou součástí k chodu PS VR.

Nezapomínejme prosím, že i když se jedná o detailní informace, stále se jedná o nepodloženou informaci. Dokud se na konto PS4,5/PS4K/PS NEO oficiálně nevyjádří Sony, pohybujeme se na velice tenkém ledě. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama