Hry z původního Xboxu na XO nepůjdou
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Hry z původního Xboxu na XO nepůjdou

Hry z původního Xboxu na XO nepůjdou

Jiří Bigas

Jiří Bigas

24. 3. 2016 14:48 3
Reklama

Zatímco nabídka kompatibilních her z Xboxu 360, které fungují na Xboxu One, se utěšeně rozrůstá, s hrami na původní Xbox to tak růžově nevypadá. I když Microsoft v minulosti nevylučoval, že by hry z první generace jeho konzole jednou mohly fungovat na XO, nyní se zdá, že je tento úkol nad jeho síly.

Microsoft od počátku připouštěl, že jde o velkou výzvu a hráčům nic nesliboval, takže nelze mluvit o selhání v pravém slova smyslu. O emulaci her z X1 na XO měl ale očividně zájem a tuto možnost jeho programátoři reálně zkoumali. Psali jsem o tom ostatně opakovaně. Třeba loni v srpnu se nechal Phil Spencer na Twitteru slyšet, že by si sám přál, aby tohle tým, který má zpětnou kompatibilitu na starost, jednou vyřešil.

Mike Ybarra pak znovu v listopadu v podcastu The Inner Circle řekl, že tuto funkci firma z Redmondu nevylučuje a je možné, že na ni dojde - i když to nemělo být v nejbližší době. Označil to za velkou výzvu, kterou ale není nemožné pokořit. Dnes to ovšem vypadá, že Microsoft tyto snahy vzdal. Aaron Greenberg poukazuje na to, že největší problém představuje odlišná architektura obou konzolí.

“Mluvili jsme o tom. Ale jak víte, největší výzva spočívá v tom, že se s každou generací posouváte od jedné architektury k jiné,” uvedl Aaron Greenberg v rozhovoru pro GameBlog. “Rozeběhnout hry z Xboxu 360 na Xboxu One bylo něco, o čem jsme si mysleli, že v tom můžeme selhat. Náš tým učinil heroický výkon, aby to dokázal. Ale myslíme si, že není způsob, jak toho dosáhnout s hrami pro první Xbox,” dodal.

“Naším cílem je dále rozšiřovat knihovnu her z Xboxu 360, na to se soustředíme. Nikdy neříkejte nikdy, ale v tuto chvíli je zpětná kompatibilita s X360 to, co slibujeme našim zákazníkům,” uzavřel Greenberg. Škoda. Ale asi to znělo až příliš ambiciózně a příliš dobře na to, aby to byla pravda.

Jak už jsme psali v minulosti, je třeba si uvědomit, že Microsoft potřebuje z každé podobné investice a úsilí vytřískat nějaký kapitál, a to nejen politický, ale především finanční. V silách softwarového giganta by něco podobného mělo být, programování je koneckonců jeho specializace, ale jen potěšit fanoušky a získat výhodu nad PS4 nestačí. Hry pro Xbox 360 mají v tomto směru tu výhodu, že se stále normálně prodávají a díky zpětné kompatibilitě mohou ještě vydělat nějaký ten peníz a umořit vložené náklady. Z her pro původní Xbox, pokud by je MS nezačal prodávat znovu třeba digitální cestou, už redmondský obr moc nevytěží.

Sony by si v každém případě měla vzít z Microsoftu v tomto bodě příklad. Protože tomu, co na poli zpětné kompatibility nabízí Microsoft, nemůže japonský výrobce zatím ničím konkurovat. Ani streamovací službou PS Now, ani takzvanou “emulací” PS2 her na PS4, za které musí zákazníci znovu zaplatit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama