Šéf studia Epic se obul do MS a do UWP
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Šéf studia Epic se obul do MS a do UWP

Šéf studia Epic se obul do MS a do UWP

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

4. 3. 2016 14:57 6
Reklama

Tak nikoli Steam, ale Microsoft si chce z PC scény udělat svůj monopol a své výhradní pískoviště. Takto silné prohlášení vychází z úst Tima Sweeneyho, šéfa studia Epic Games a tedy týmu, který má na svědomí sérii Gears of War a který má zároveň dlouhá léta s Microsoftem tradičně velmi dobré vztahy. Svůj názor veřejnosti sdělil v příspěvku na webu The Guardian.

Sweeney se obouvá do nově představeného formátu UWP, který má tu nespornou výhodu v tom, že například může běhat na celé řadě platforem se systémem Windows. Dalším plusem je možnost lepší kontroly nad obsahem a s tím například spojenou ochranou před nevyžádaným softwarem. Je však třeba užívání formátu uchopit za ten správný konec, což dle Sweeneyho Microsoft zatím rozhodně nedělá, naopak.

Velká spousta nevýhod

Na druhé straně má totiž nová platforma a především způsob jejího užívání řadu nesporných záporů a Sweeney na ně špičky Microsoftu prý řadu měsíců upozorňoval. Vyslyšen však doposud nebyl, a to vedlo právě k sepsání oné zprávy pro The Guardian.

Ta následovala po vydání několika her pro Windows Store, které podporovaly integraci s Xbox Live a další zajímavou funkcionalitu, to vše pochopitelně na úkor jiných platforem. Jedná se samozřejmě o pochopitelné zvýhodnění vlastních produktů, něco takového by však dle Sweeneyho mohlo být zároveň nebezpečným precedentem, ze kterého vyplývá několikero zásadních nedostatků.

Větší uzavřenost Windows by nadále mohla znamenat i znemožnění přístupu dalších a třeba i v současnosti již existujících obchodů.

UWP je totiž ryze uzamčeným formátem a na to konto Sweeney nabádá k semknutí vývojářské komunity proti tomuto novému standardu. K UWP nelze přistupovat mimo Windows Store, tedy ani aktualizovat aplikace či je stahovat přímo ze stránek výrobce – to by ale MS rozhodně měl povolit a zpřístupnit, v současné době taková snaha znamená nutný zásah do registrů systému.

A navíc, pokud bychom to vyhnali do extrému, tak větší uzavřenost Windows by nadále mohla znamenat i znemožnění přístupu dalších a třeba i v současnosti již existujících obchodů. Sweeney jedním dechem dodává, že Microsoft z nekalých úmyslů nepodezírá, obava z dalších nešťastných kroků a především touha po otevřené platformě však vítězí. Jako zajímavost ještě přidáváme rozhovor pro magazín Polygon, ve kterém tento vývojář onu myšlenku rozvíjí ještě dále.

Možnost šíření UWP by dle něj nadále rozhodně měla být dostupná i jiným obchodním subjektům (Valve, GOG a další) – to aby šlo software šířit i bez nutnosti odevzdávat rovnou 30 % z výdělku Microsoftu. Tato společnost se navíc momentálně vyhýbá přímým odpovědím na otázky týkající se budoucnosti UWP a je tedy otázkou, kam tento standard vlastně bude směřovat.

Jak vidno, Microsoft se UWP snaží protlačit jako jednotnou platformu, ke které bude mít výhradní přístup pouze on jakožto vlastník Windows Store. Tuto snahu lze sledovat i ve vydání Tomb Raidera mimo Steam a v podobných plánech s akčním Quantum Break, Sweeney však rovněž trefně podotýká, že se Windows Store přesto příliš nedaří a velké i menší projekty i firmy jej zcela míjí. Alespoň prozatím.

Kudy dále?

Inu, co dodat závěrem? Pokud s hlavou studia Epic souhlasíte, nezbývá než vyjádřit podporu. Forem může být mnoho, tou nejočividnější je nenakupovat ve Windows Store. Na druhou stranu se ale jistě najdou i tací, kteří by podobnou aféru považovali za nafouknutou bublinu. A nás samozřejmě zajímá, co si o tomto myslíte vy? Souhlasíte s výše zmíněnými výtkami, nebo tu někdo dělá z komára velblouda?

Nezbývá tedy než věřit, že Microsoft nic zlého skutečně neplánuje, ale pokud by jeho Windows Store začal skutečně fungovat jako monopol na distribuci softwaru, tak by pro tohoto giganta mohlo být najednou nákladné i nadále podporovat současný standard a spolu s tím i tradiční soubory s koncovkou .exe. A jako hráči jistě víme, jaké by toto rozhodnutí mohlo mít následky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama