Ubisoft hledá investory proti Vivendi
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Ubisoft hledá investory proti Vivendi

Ubisoft hledá investory proti Vivendi

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

26. 2. 2016 10:27 2
Reklama

Ve snaze bránit se proti plánu společnosti Vivendi převzít moc nad Ubisoftem se generální ředitel herního vydavatelství Yves Guillemot vydal hledat investory do Kanady. Mezi potenciálními zájemci Guillemot vidí nejen soukromé firmy, ale i kanadskou a provinční quebeckou vládu.

Francouzská firma má své největší studio právě v Montrealu a celkem zaměstnává přes 3000 kanadských občanů. V komentáři pro noviny The Globe and Mail Guillemot uvedl, že není pravděpodobné, že by Vivendi zavřelo studia, které v Kanadě Ubisoft provozuje, ale podpora od kanadských investorů by Ubisoftu lépe pomohla zabezpečit kontrolu nad vlastní společností.

Vivendi se na konci minulého roku vrátilo do herní branže skoupením 14 % akcií v Ubisoftu a 17 % v Gameloftu, výrobci mobilních her, který založil Guillemotův bratr. Letos navíc Vivendi zvýšilo svůj podíl v Gameloftu přes 30 % a podalo nabídku na převzetí společnosti.

Yves Guillemot se tehdy nechal slyšet, že pokus o převzetí své společnosti nevítá a že se bude snažit bojovat za udržení nezávislosti své firmy. Proto se nyní snaží v Kanadě i jinde najít různé investory. Guillemot se dle svých slov setkal s quebeckým premiérem Philippem Couillardem, se zástupci Ottawy, ale také s investory v Londýně.

V současné době má Yves Guillemot společně se svými bratry v rozhodování firmy 16% podíl a na jejich straně stojí i akcionáři Fidelity a BlackRock s dalšími 15 % hlasů. Do dalšího setkání akcionárů v září by Guillemot chtěl zajistit celkem 50 % či více hlasů, aby zabránil Vivendi v prosazení změn v představenstvu.

K celé situaci se vyjádřil i herní analytik Michael Pachter, jenž tvrdí, že Vivendi není v nejlepší situaci. Francouzská multimediální korporace čelí riziku, že pokud se rozhodne násilně převzít Ubisoft, pravděpodobně si tak poškodí vztahy věrnými zaměstnanci Ubisoftu. Ti by z firmy odešli a společnost by tak přišla o tvůrčí talent, což by pro herního vývojáře představovalo zásadní ztrátu.

Ubisoft i pod nepříjemným tlakem zamýšlí zvýšit své výnosy a tento měsíc představilo svůj tříletý plán. Zaměřením se na menší počet velkých multiplayerových titulů Ubisoft slibuje zvýšit příjem o šedesát procent.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama