Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát

David Plecháček

David Plecháček

14. 2. 2016 11:00 8
Reklama

Zní to jako klišé, ale opravdu je od začátku roku s každým přibývajícím týdnem těžší a těžší vybrat témata do týdenního souhrnu. Ve světě se toho děje opravdu hodně, a to se pochopitelně odráží na počtu informací, kterou vám skrze Hrej.cz zprostředkováváme. Tento týden vám každodenně přinesl minimálně jednu recenzi, nespočet novinek a od začátku letošního roku se tak jedná o suverénně největší porci zpráv, informací a údajů, které se objevily. Předem říkám, že se na všechna témata s jistotou nedostane, ale pokusím se shrnout to nejdůležitější, neboť jak říká jedno české rčení: „Opakování matka moudrosti.“

KUKY SE VRACÍ DO ŠVÉDSKA

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Když nám Martin Sahlin na loňské konferenci v rámci losangeleského veletrhu E3 sliboval komorní zážitek zprostředkovaný maličkým Yarnym, jednalo se o něco, co nám k Electronic Arts jednoduše nesedělo. Celé vystupovaní samotného tvůrce bylo jiné, mnohem osobnější, uvěřitelnější, a hlavně sympatičtější. Pamatujete ještě na Sahlinovy rozklepané ruce a třesoucí se hlas? Úspěch jsme mu od té doby všichni přáli.

Neuplynul ani rok a z mrazivého Švédska k nám přišlo cosi, co nám rozehřeje celé srdce. Recenzi dostal na starost Pavel, a i takového tvrďáka jako je on příběh Yarnyho jednoduše dostal. Je evidentní, že k úspěchu není potřeba horentní rozpočet, ale stačí přijít s něčím originálním (bavlněná postavička, ne nepodobná Kukymu od Zdeňka Svěráka), vytěžit původní premisu na maximum, a prezentovat svou hru přesně tak, jako to udělal sympatický Švéd. Zjistěte, proč si od nás Unravel odnáší plný počet bodů!

Technickou zajímavostí je, že hra běží na PhyreEnginu od Sony. Pokud by někoho zajímalo, jestli je tento nástroj vhodný i pro konzoli od Microsoftu, Unravel (a naše novinka) vám dá odpověď. Majitelům PlayStationu neplyne z domácího enginu žádná výhoda a konzolové porovnání obou verzí tak nemá vítěze. Vizuální stránku hry si koneckonců můžete ověřit v Hrajte s námi.

PLAMEN VZPLANUL TAM, KDE NEMĚL

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Dvakrát jsme se během týdne podívali do panenské přírody. Na sklonku týdne se jednalo o již probíraný Unravel, ale na jeho začátku jsme se podívali do wyomingského národního parku. Teplé pastelové barvy a celkově poutavé zpracování nás lákalo na práci lesního hlídače, jehož posláním nebylo nic jiného, než ohlídat svůj revír. Ale historie nám praví, že nic není tak jak se na první pohled zdá, a ani práce hlídače nemusí být přílišná rutina.

Neobyčejná hra si zaslouží neobyčejnou péči, a tak jakmile padlo informační embargo, dali jsme se do práce. V pondělí jsme vám nabídli ochutnávku v podobě speciální streamovací verze hry skrze Hrajte s námi, po embargu přišla na řadu recenze a nedlouho po ní rovnou pořad Pozor, Spoiler! Namísto rozebírání Jirkova textu nebo zajímavého vysílání se ale rozhořela debata jinde. Zatímco se ve všech šiřitelných textech, videích a podcastech snažíme vyvarovat rozkrytí samotných zápletek, v pořadu Pozor, Spoiler! je tomu naopak. Ne, tento pořad neslouží jako odrecitování příběhu, ale má posluchačům nabídnout debatu z jiné stránky, bez obalu, bez zábran. I z názvu tak vyplývá, že na spoilery jistojistě dojde, a tak je pouze na vašem uvážení, zda si povídání poslechnete, nebo ne - pokud ale váháte, tak vězte, že zrovna povídání podobné povahy zůstane aktuální po celou dobu, a vy se k nim můžete libovolně vracet.

Kromě výše zmíněného se s vydáním hry objevilo několik málo zajímavostí. O tom, že hra vypadá nádherně, jsem se již zmínil, a evidentně si toho jsou vědomi i samotní vývojáři. Pokud máte zájem, fotografie, které ve hře vyfotíte speciálním fotoaparátem, vám totiž za poplatek vyvolají. Pokud bychom se ale dívali z pohledu třetí osoby, zas taková sláva by to nebyla. Koukali jste, jak se hra v tu chvíli chová? Firewatch zaslouží absolutorium i za svůj hudební doprovod - co by se dalo navodit za atmosféru bez pořádného soundtracku! Zde v novince se můžete podívat, kde si ho poslechnout, eventuálně koupit.

ESTE AŇO NO SERÁ EL ASESINO

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Pro někoho špatná zpráva, pro někoho dobrá, zpráva od Ubisoftu ale zní nekompromisně. Tento rok se budeme muset obejít bez velkého Assassina. Společnost chce uvážit, kam se série za poslední roky dostala, zároveň využít získané vědomosti a zkušenosti z dílů na nových generacích konzolí a dostát tak tomu, že se stále jedná o jednu z nejlepších open-world značek. Jsme upřímně zvědaví, zda se z jejich snažení vyklube něco kloudného. Franšíza s námi ale přesto i letos zůstane. Již v lednu jsme recenzovali Assassin’s Creed Chronicles: India, těšit se můžeme na jeho pokračování z Ruska, které již vyšlo, a do kin se má podívat nový snímek prozměnu ze středověkého Španělska. Údajně s minimem CGI materiálů.

Zpátky k Ubisoftu. O jednu AAA hru méně, před sebou jich ale zůstává doslova kvantum. Nekompromisně se blíží Far Cry Primal nebo Tom Clancy’s The Division. Podle nejnovějších zpráv ale společnost v příštím fiskálním roce vydá hry Tom Clancy’s Ghost Recon: WildLand, For Honor, nový SouthPark, ale na řadu přijde i dosud neoznámené IP. Všechny informace naleznete v tomto článku.

RECENZE ZA KAŽDOU CENU

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Jak jsem se zprvu zmínil, tak si podáme důkaz. Na každý den v týdnu připadá jedna recenze.

Vše to začalo již v neděli, kdy jsme vydali recenzi Turnover. Tuto nekompromisní „hříčku“ pro vás zrecenzoval Honza Konfršt, a pokud máte rádi vizáž Hotline Miami a obtížnost her od FromSoftware, můžete vaše choutky skloubit právě ve stealthovém Turnover.

Pondělí se neslo ve znamení Firewatch, a jelikož jsme o něm napovídali první poslední, první den týdne přeskočíme a vrhneme se na úterý. Série Lego se koncem ledna opět rozrostla, a v mé recenzentské prvotině si můžete přečíst, jak dopadl návrat k marvelovským superhrdinům. Lego Marvel’s Avengers nepřináší nic nového, a tak pokud vám vyhovuje tradiční pojetí TT Games a máte vedle sebe parťáka na kooperaci, rozhodně zauvažujte nad případnou koupí.

Středa byla ve znamení rychlých kol. Nejprve vyšla recenze na hru Sébastien Loeb Rally Evo, a hned večer jsme pro vás přichystali hodinovou ochutnávku ze hry. Kdo jiný by se tohoto úkolu mohl zhostit než Petr Strecker?

Čtvrteční den si opět můžeme odškrtnout díky Pavlově recenzi Unravel, a tak se pojďme podívat na pátek. O slovo se tentokrát přihlásil Vojta Bednář a hra Homeworld: Deserts of Kharak. Strategie přináší do nabitého týdne další vrstvu diverzity, a tak si rozhodně na nedostatek rozmanitosti stěžovat nemůžeme. Nebo?

Recenzní okénko završíme sobotou. Jestli jste nikdy neslyšeli o Red Hook Studios, tak jste pravděpodobně vynechali lednovou Indi(e)kaci, neboť už před týdnem vám Vojta říkal o indie roguelike záležitosti Darkest Dungeon. Jelikož se jedná o hru více než povedenou, dočkala se u nás i zrecenzování, a vy si jej můžete přečíst od včerejší dvacáté hodiny. 

LEBKA A ZKŘÍŽENÝ HNÁTY

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

O tom, jaké starosti virtuálním pirátům nadělalo zabezpečení Denuvo, jsme vás informovali v průběhu ledna. Už tehdy jste na toto téma vášnivě debatovali v naší diskuzi, a oznámení, že čínská pirátská skupina 3DM upouští od pirátství, vyvolalo diskuzi neméně vznětlivou. Hlavním důvodem je již zmíněná ochrana Denuvo, respektive nemožnost jejího prolomení.

V prohlášení Bird Sister, člověka, který je hlavou celé skupiny, však také stojí, že chtějí pomoci prodejům her - zajímavá starost pirátů. To je jako by měl Jack Sparrow starost o to, aby byla Anglie bohatá! Ale proti gustu… Po roce skupina vyhodnotí, jestli se její úprk promítl do prodejních čísel her a my minimálně zjistíme, jak jsou 3DM ve světě pirátů důležitým týmem.

DALŠÍ SBLÍŽENÍ WINDOWS 10 A XBOXU ONE

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Důkazem, že Windows 10 a Xbox One pochází z jedné velké rodiny, budiž příklad Quantum Break. Do tohoto týdne exkluzivní titul pro současnou generaci konzole od Microsoftu se podle posledních zpráv podívá i na PC. Xbox One nebude mít ani dočasnou časovou exkluzivitu, kterou naposledy aplikoval u Rise of the Tomb Raider, hry vyjdou současně, a tak se nejeden hráč bude rozhodovat, zda si hru více užije na počítači, nebo na konzoli. Konzole jistě vede ve smyslu pohodlnosti, přeci jen, majitelé PC si musí náležitě zkontrolovat, jestli jim Quantum Break poběží bez chybičky.

Sam Lake nám také nechal během týdne nahlédnout i do minulosti, ale i do budoucnosti vývoje této značky. Prototyp z roku 2012 se od hry, jak se nám dnes prezentuje, liší v mnoha ohledech. Evidentně se může vize v průběhu let měnit (dnešní podobu si můžete prohlédnout ze sobotních záběrů) a až za čas uvidíme, jestli se změní stanovisko autorů i v souvislosti s případným pokračováním. Dnes neříkají ani A, ani B (tedy pokračování být může, ale i nemusí). Jestli bude o co stát, uvidíme už zanedlouho.

XBOX NADRUHOU

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Nedělní informace o tom, že Red Dead Redemption funguje ve zpětné kompatibilitě (a potvrdili se tak předešlé zvěsti) potěšila nejednoho majitele Xboxu One. Nadšení přesto netrvalo moc dlouho, neboť už v pondělí Red Dead nefungoval. Bylo (a nutno říct, že pořád je) jen otázkou času, kdy se do programu zpětné kompatibility podívá oficiálně.

No a ve čtvrtek večer jsme se dalších her opravdu dočkali. RDR mezi nimi sice chybí, což nejednoho člověka mohlo poměrně překvapit, i tak jsou ale 4 hry dobrá nadílka. Pořídíte si Trials HD, dalšího Sama & Maxe, Lego Batman nebo Alan Wake’s American Nightmare?

KDO VYHRÁL TEN NOVEJ TRUCK?

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Nedávno jsme pro vás vyhlásili ve spolupráci se společností GameExpres soutěž o hru American Truck Simulator. Doba na odpovědi uplynula, a tak naší povinností bylo vyhlásit výherce. Sběratelskou edici vyhrál Tomáš Durdil z Chocně, základní edice pak Kryštof Gogela ze Zlína a Lukáš Plesník ze Šterberku. Všem výhercům gratulujeme!

A pokud se mezi nimi nenacházíte, o hře přemýšlíte, ale nechcete kupovat zajíce v pytli, můžete si nově stáhnout hratelnou demoverzi

PŘIKRMTE NÁM NAŠE HRY

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Trendem posledních pár let je vydávat hry neúplné, nebo v takovém stavu, že je pro ně připraveno mnoho dodatečného obsahu. V našem výčtu jsou tři zástupci her, u kterých nám to zas tak moc nevadí, neboť obsah přichází zadarmo. Jsou nimi Halo 5 (tři nové herní módy), Cities: Skylines (počasí) a Driveclub (závody ve městě). Zejména Evolution Studios a Colossal Order jsou těmi, od kterých by se v dodatečné podpoře svých her mohlo mnoho studií učit. U Evolution jenom škoda toho zpackaného startu…

Co nám ale všem vadí, jsou mikrotransakce. Naštěstí teď nebude řeč o těch, které nějakým nerozvážným způsobem narušují vyváženost samotných her, ale mít v Call of Duty kroužkové brnění a meč za zkoušku stojí. Mimochodem, páteční informace uvádějí, že letošní CoD mají na starosti Infinity Ward. Takže Modern Warfare nebo Ghost?

Poslední navýšení obsahu se týká The Division. Ne přímo samotné hry, ale plánované otevřené betaverze. Ta přinese oproti té první jednu další misi navíc. Zkusíte si ji?

JARDA NEPÍŠE NOVINKY?!

Co týden dal: Výlet do přírody nadvakrát
i Zdroj: Hrej.cz

Ale ano. Jednu za týden - zve vás na ní pravidelně k pátečnímu hPodu. Jedním z probíraných okruhů byl i konec GameTrailers, takže pokud vás toto téma zajímá, můžete si přečíst naší novinku, nebo si poslechnout hPod 521.

Kromě moderování hPodu a psaní pozvánky pro vás občas chystá i nějaké to retro. Minule to byla hra Dune z roku 1992, tentokrát jsme si užili vzpomínku na Dave Mirra Freestyle BMX. Uvidíme, co pro nás připraví příště. Máte nějaké tipy? Sem s nimi!

NEDĚLNÍ SEANCE KONČÍ

Víc témat se do souhrnu nevejde, ačkoliv by si to určitě zasloužili. Nejdůležitější - a pro vás pochopitelně nejlepší - beztak je, abyste po očku sledovali dění na našich stránkách každý den, a pak si vše v neděli shrnout v našem vašem souhrnu. Nebuďte na pochybách, že se tu za týden opět setkáme!

Videa a podcasty za minulý týden:Hrajte s námi: Firewatch, Pozor, spoiler! - Firewatch, Retro: Dave Mirra's Freestyle BMX, Hrajte s námi: Sébastien Loeb Rally Evo, Hrajte s námi: Unravel, hPod 521

Recenze za minulý týden:Turnover, Firewatch, Lego Marvel's Avengers, Sébastien Loeb Rally Evo, Unravel, Homeworld: Deserts of Kharak, Darkest Dungeon

Články za minulý týden:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama