Vojna a mír ve Stellaris mají pevná pravidla
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vojna a mír ve Stellaris mají pevná pravidla

Vojna a mír ve Stellaris mají pevná pravidla

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

9. 2. 2016 16:57 5
Reklama

Vyhlásit válku či dohodnout mír není ve Stellaris otázka jednoho kliknutí a vývojáři z Paradox Interactive v otázce extrémní diplomacie opět vycházejí z mechanismů svých předchozích her.

Když chcete vyhlásit válku, nemůžete to udělat jen tak. Nejprve je třeba určit, co je důvodem války, co konfliktem chcete získat. Ze seznamu si můžete vybrat možné cíle, z nichž každý přidává bodíky do maxima 100 bodů. To nelze překročit, a tak se musíte při plánování války krotit. Některé cíle mohou být pro vás levnější, například pokud vám nepřítel uzmul planetu a vy ji nyní chcete zpět.

Pokud jste členy nějakého společenství, pak všichni členové musejí vaše válečné cíle schválit a samozřejmě to bude snazší, když i oni z válečné kampaně něco dostanou. Proto bude vhodné zvolit i nějaké cíle války prospěšné vaším přátelům.

Cíle si však po vyhlášení války může zvolit i napadnutá strana, nicméně má výhodu, že vždy může během prvního roku od zvoleného cíle ustoupit. Může si tedy vybírat cíle podle toho, jak se zrovna situace vyvíjí. Vyhrát válku se pak povede té straně, která získá dostatek válečných bodů (na škále od -100 do 100).

Pokud nejde válečný konflikt zrovna podle vašeho plánu, můžete se pokusit vyjednat mír a zkusit druhé straně navrhnout podmínky z nabídky válečných cílů obou stran. Nemusí se vždy jednat o zabrání či odevzdání území, ale obě strany se mohou dohodnout na například na obchodních či diplomatických smlouvách, vazalizaci, pravidelných úplatcích...

Vývojáři nakonec zmínili zajímavý herní prvek, který splňuje naše představy o mimozemské invazi. Normálně, pokud jedna strana obsadí planetu té druhé, planeta se okamžitě nestane součástí útočícího impéria. Její vlastnictví musí být vyjednáno v mírových dohodách. Výjimku tvoří válka ještě před navázáním kontaktu. Pokud jedna civilizace napadne planetu cizí rasy, se kterou se ještě nezná, pak je možné planetu okamžitě obsadit. Poté se komunikační kanál mezi impérii otevře a prý máme očekávat, že oběti války nikdy nečekanou invazi nezapomenou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama