Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov

David Plecháček

David Plecháček

7. 2. 2016 11:00 4
Reklama

Od velkoměsta až po opuštěný ostrov. Tentokrát bude náš týdenní souhrn opravdu rozmanitý, a bude se dotýkat několika témat. Ty největší události jsme během týdne zachytili na našich stránkách, a jak se pomalu stává tradicí, v neděli ve 12:00 si je shrneme, a třeba zde najdete i něco, co vám uniklo. Jelikož je toho opravdu spousta, tak dost řečí a vrhneme se rovnou na první téma.

VELKÉ JABLKO JE NAKAŽENÉ

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Jako členové čisticího týmu jsme zabrousili do ulic Manhattanu, a uzavřená betaverze další hry ze světa Toma Clancyho je naším okruhem číslo jedna. Co do velikosti byla poměrně veliká a celý průchod přes mapu zabral něco málo přes 20 minut. Nakonec byl The Division přístupný o den déle, ale během toho ho na PC trápily problémy s cheatery. Pokud si chce kdokoliv „zkazit“ hraní sám sobě, je to pochopitelně na každém člověku, ale jakmile jsou ve hře PvP souboje, jedná se o závažný problém. Ubisoft si je toho pochopitelně vědom, a tak již dopředu avizuje, že se o problémy postará. Času moc nemá, neboť společnost naplánovala další betatest, tentokrát otevřený všem bez výjimky, a to od 16. do 21. února na Xboxu One, od 17. na PC a PS4. Pověstná třešnička na dortu přišla v sobotu, kdy jste si mohli zkontrolovat grafické rozdíly posledních dvou zmíněných platforem. Zas tak velké nejsou, že?

Kromě souhrnu suchých dat se toho na webu dělo v souvislosti s The Division ještě trochu více. V pondělí jsme totiž vydali naše prozatímní dojmy, a naše pětice ve složení Lukáš, Honza, Vojta, Pavel a Jarda hru rozebrala ze všech možných i nemožných úhlů. Pokud vám postřehy unikly, rozhodně stojí za to si různé názory přečíst, a pokud jste sami neměli možnost do hry na chvíli naskočit, udělejte si alespoň přibližný obrázek toho, co vás čeká.

NA HRANĚ ZRCADLENÍ

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Z epidemií zamořeného velkoměsta se pojďme přesunout do opačného extrému, do bělostně lesknoucího se bludiště mrakodrapů zamořeného bezpečnostními systémy a CCTV kamerami. V úterý jsme vás informovali o tom, že EA chystá nějaké oznámení ohledně pokračování série Mirror’s Edge s podtitulem Catalyst, a my jsme tak netrpělivě vyhlíželi, odkud cokoliv přiletí.

Nakonec jsme se dočkali ve čtvrtek v podvečerních hodinách, a kromě nového traileru (který sice neobsahoval žádné in-game záběry) jsme se dočkali oznámení uzavřené betaverze. S těmi se v poslední době roztrhl pytel, a ačkoliv máme radši ty otevřené, ani tak nemáme brány do zrcadlícího se města nadobro zavřené. Na oficiálních stránkách hry se můžete zařadit po bok dalších čekatelů, a pak čekat, zda budete právě vy ti šťastnější. Těšíte se alespoň z poloviny tak, jako já?

UZAVŘENÁ BETA DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Vlnu betatestů uzavřeme moba hrou od Blizzardu. Overwatch se o slovo opět přihlásí příští týden, konkrétně od 9. února, a pokud jste fázi testování započali už minule, můžete směle pokračovat dále, no a pokud ne, opět existuje šance, že budete vylosováni právě vy – hra totiž povolí pomyslný kohoutek, a do hry napustí zase o něco víc hráčů.

PESTRÁ PALETA BAREV PRO ŠEDOU KŮRU MOZKOVOU

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

The Witness se probojovalo do našeho souhrnu už minulý týden, a to tehdy, když si Jonathan Blow postěžoval na oblíbenost mezi piráty. Jistojistě tomu nepomohla ani vysoká cenovka, ale přesto tato poměrně agresivní cenová politika slaví úspěchy. Nejprve se v pondělí Blow pochlubil, že to zase tak hrozné není, a že The Witness vydělá za první týden víc, než Braid (jeho předchozí hra) za celý rok. Později své informace konkretizoval, a uvedl, že hra již vydělala přes pět milionů dolarů (přibližně 125 milionů korun).

Nakonec Blow nabádal menší nezávislé vývojáře k tomu, aby při určování ceny postupovali podobně, jako on. Indie studiím totiž nikterak nepomáhá, pokud svou cenu nastaví relativně nízko, čímž v podstatě říkají, že jejich práce za tolik nestojí. Tomuto faktu rozhodně nepomáhají ani extrémně velké slevy, které se vždy dostaví hned několik dní po vydání.

Ale stejně jako v případě Divisionu, stop nezáživným faktům. Mnohem důležitější je, že ve středu vyšla na samotnou hru recenze. Pokud se pro hru rozhodnete, dostanete poměrně rozsáhlý soubor logických hádanek, které vás zabaví na několik hodin, a pokud máte podobné výzvy v oblibě, tak je to vedle Portalu a Talos Principle zajímavá alternativa. No, jen si hlavičku lámejte už teď, jestli plnou cenu za podobnou hru dát nebo ne, není otázka jen tak. Jak si hra vedla v očích Jardy, zda stojí za vaší pozornost a jestli vás bude bavit, se dozvíte právě v samotné recenzi. A pokud by vám obsahově nestačila, podívejte se na VIDEOBOX. Ten vám o hře řekne zase o trochu víc. 

Příští týden bychom se měli dočkat i hodinového hraní v rámci pořadu Hrajte s námi.

DOOM, ANEB KDY SE PODÍVÁME DO PEKLA

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Ve čtvrtek jsme se kromě oznámení uzavřené bety Mirror’s Edge Catalyst dozvěděli ještě něco jiného. Francouzský Amazon nás utáhl na suché nudli, když jsme mu počátkem roku skočili na informaci, že Doom vyjde 30. června. Bethesda totiž ve čtvrtek spolu s trailerem a s informacemi o sběratelských edicích vypustila do světa zprávu, že hra vyjde už 13. května, speciálně v pátek třináctého. Náhoda? Jistě ne. Pokud jste zvědaví, co všechno sběratelka nabídne, mrkněte do původní novinky.

50 LET DUNY, 24 LET OD PRVNÍ HERNÍ ADAPTACE

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Loni slavil román Duna 50. let od doby, kdy ho Frank Herbert dokončil a úspěšně vydal. První herní adaptace se dočkala téměř o čtvrtinu století později. V roce 1992 vyšla hra s ikonickým názvem Dune, a ačkoliv se nejedná o známější RTS, která vyšla ve stejném roce, jedná se o hru určitě zajímavou. Stejného mínění je duo Jarda a Jirka, kteří pro vás hru zahráli v úterním Retro Hrajte s námi

TRUCKEM CESTOU NECESTOU

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Zdeněk je svou láskou k simulátorům pověstný, a tak se kromě létání pustil i na širé silnice. A širé v tom pravém smyslu, jelikož se v rámci Hrajte s námi: American Truck Simulator pustil do cesty napříč celými západními Spojenými státy! Jak hra od pražských SCS Software vypadá, jestli se nějak liší od Euro Truck Simulator 2, a jestli je to ona modla řidičů na dlouhých silnicích, kam jí většina hráčů pasuje, se přesvědčte z hodiny hraní. A jelikož se ani v jejím rámci nedostane na všechny informace o hře, rozhodně byste měli zabrousit k samotné recenzi. Ta vyšla v pátek, a Zdeněk vám v ní řekne o American Truck Sim první poslední. Nevěříte?

O hru si také můžete zkusit zasoutěžit v naší soutěži. Je to jednoduché – zašlete správné odpovědi na náš email soutez@hrej.cz do 10. února do 12 hodin, a pokud budete mezi šťastnými vylosovanými, můžete se těšit na samotnou hru.

KOČKA DOSTALA NAŽRAT, MYŠ ZŮSTALA CELÁ

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Měsíc utekl jako voda, a tak jsme se stejně jako v prvním vydání souhrnu Co týden dal dočkali i v prvním souhrnu února. Řeč je pochopitelně o exkurzu do nezávislých vod indie vývojářů, který pro nás přichystal instruktor Vojta – a kam nás zavede ve své Indi(e)kaci tentokrát? „(Leden nadělil) mobilní městskou strategii, zlé RPG v nejtemnějších kobkách, lišácký příběh či smutnou biografickou adventuru,“ shrnuje to nejdůležitější. Pochopitelně je toho v několikaminutovém povídání mnohem více, a tak jestli jste sami zvědaví, co na nás v – často mnohem originálnější – nezávislé scéně čeká, podívejte se na celé video.

ON AIR

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Pětisté dvacáté vydání populární hPodu je za námi a vy si ho můžete od pátku od večera poslechnout na tradičním místě. Čtveřice ve složení Jirka, Vojta, Jarda a Pavel se sešla nad mikrofonem, aby probrala, co jim během minulého týdne leželo na mysli nejvíc. Řeč byla o sérii Dark Souls a o blížícím se třetím díle, Vojta zauvažoval nad hrami, které hrajeme, i když nejsou zas tak zábavné, Jirka zdárně pokořil Zombi a rád by se s vámi podělil se svým názorem na hru, no a Jarda by rád původní Xbox a nějakou pořádnou pecku k tomu. Chybět nebude ani vyhlášení výherců z minula a samozřejmě i nová soutěžní otázka. Tak co, už jste hPod 520 slyšeli?

NĚKDY NAHOŘE, NĚKDY DOLE

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Do vysílání i do recenze se probojoval remaster čtyři roky staré hry Gravity Rush z kapesní Vity na vlajkou loď Sony PS4. Gravity Rush Remastered dostal na starost Pavel, a kromě hodinového hraní vám v recenzi pověděl, nakolik je to dobrá hra a nakolik dobrá předělávka. Pokud vám cokoli z toho uniklo, teď je ten nejvyšší čas tuto chybu napravit. Navíc ve výrobě je už i sequel v podobě Gravity Rush 2, a tak pokud máte chuť prožít nějaké ty hrátky s gravitací, připomenout si první díl rozhodně neuškodí…

VE ZNAMENÍ HER ZDARMA

Co týden dal: Město ze skla a logický ostrov
i Zdroj: Hrej.cz

Nic není zadarmo, říká se. Inu, v našem případě to platí tak z jedné třetiny.

Chris Roberts nabídl svou megalomanskou hru Star Citizen zcela zdarma k vyzkoušení, a to až do pátku do 5. února. Využili jste akce? A udělali jste si na hru nějaký názor? Podělte se o něj s námj níže v diskuzi.

Druhou výjimkou potvrzující pravidlo je akce společnosti Electronic Arts, která nabízí na Originu svou závodní hru Need for Speed: Most Wanted z roku 2012 také zdarma. Pokud vám tento díl ve vašem počítači chybí, tak vězte, že za něj nikdo nechce ani korunu. Pro společnost se jedná zase o způsob, jak rozšířit počet majitelů samotného Originu, a tak ve finále budou spokojení oba – jak hráč, tak vydavatel.

Jediný zástupce rčení „Nic není zadarmo“ stojí u Sony, potažmo u PlayStationu 4. Společnost dala hráčům možnost výběru, kterou hru si budou moci stáhnout zdarma v rámci PlayStation Plus. Na výběr máme mezi hrami Action Henk, Assault Android Cactus a Broforce. Vítěz pak bude samozřejmě zdarma stejně jako další hry měsíce, ale těžko je můžeme považovat za „dárky gratis“, když musí hráči za službu platit. Tak či onak, tato možnost je velice příjemným osvěžením v jinak ne moc pestré nabídce PS Plus her.

TAK ZASE ZA TÝDEN!

Informací jsme se – ostatně jako pokaždé – dozvěděli přehršel, a jako tradičně se nedostalo na všechno. Pokud byste byli zvědaví, co se všechno dělo, nezapomeňte projet novinky za minulý týden, podívat se do tradičního seznamu na konci článku, a pokud vás některé z témat zaujalo, nezapomeňte se o vaše postřehy podělit jak s námi, tak s našimi čtenáři. Ze strany prvního únorového týdne je to vše, a ve stejnou dobu si na stejném místě za týden připomene posledních (následujících) 7 dní. Do té doby sledujte naše stránky a buďte v obraze!

Videa a podcasty za minulý týden:Retro: Dune (1992), Videobox: The Witness, Hrajte s námi: American Truck Simulator, Hrajte s námi: Gravity Rush Remastered, Indi(e)kace – leden 2016, hPod 520

Recenze za minulý týden:Punch Club, The Witness, Gravity Rush Remastered, American Truck Simulator

Články za minulý týden:Tom Clancy’s The Division – dojmy z bety

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama