Rok 2015 nejlepším v historii Steamu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Rok 2015 nejlepším v historii Steamu

Rok 2015 nejlepším v historii Steamu

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

5. 1. 2016 11:07 12
Reklama

Minulý rok byl pro Valve, respektive jejich platformu Steam tím dosud nejlepším v historii. V jejich databázi se objevilo přes 3000 nových titulů, prodalo se více než 350 milionů placených her (tzn. bez F2P titulů) a počet uživatelů vzrostl o celou polovinu z 8 na 12 milionů.

Díky službě Steam Spy je možné nasbírat další data ohledně uplynulého roku. Z dostupných informací můžeme vidět, ve kterých měsících dosahuje Valve nejvyšších příjmů nebo jak vypadá vývoj počtu vydávaných titulů v průběhu jednotlivých měsíců. Nutno však podotknout, že jde o statisticky odhadované údaje, nejsou tedy 100% přesné a data jsou dostupná až od dubna.

Nejlepším měsícem po stránce příjmů i prodaných kusů je podle očekávání prosinec, v příjmech byl pak druhým nejlepším měsícem duben, v prodaných kusech červen. Za výši dubnových příjmů může vydání několika velkých titulů, zejména tedy GTA V pro PC.

Trh videoher pro PC je dle Newzoo odhadován na 27 miliard dolarů, Steam bez započtení příjmů z prodaných DLC a mikrotransakcí v F2P titulech zaštiťuje hry v hodnotě 3,5 miliard dolarů. Pokud bychom tedy připočetli i prodeje z DLC a F2P (Team Fortress 2, Dota 2…), Valve může ovládat kolem 15 % světového trhu s PC hrami. Pozor však, ne všechny Steam hry jsou prodané přímo skrz tuto platformu. Někteří vývojáři uvádějí, že až třetina jejich příjmů ze Steam her plyne z prodejů u jiných obchodníků.

Z dat můžeme také vidět, kterých her se v roce 2015 prodalo největší množství a které se na celkových příjmech vývojářů her na platformě Steam podílely nejvíce. Hráči nakoupili nejvíc kusů Counter-Strike: Global Offensive, vezmeme-li však v potaz tituly vydané pouze v roce 2015, je jasným vítězem GTA V, hned za ním je Fallout 4. Stejně pořadí si hry drží i v případě příjmů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama