Kodžimova nová hra vyjde po PS4 i na PC
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Kodžimova nová hra vyjde po PS4 i na PC

Kodžimova nová hra vyjde po PS4 i na PC

Jiří Bigas

Jiří Bigas

16. 12. 2015 17:23 13
Reklama

Během dne jsme se o Kodžimově novém působišti i projektu mohli dozvědět ještě několik zajímavých podrobností, které stojí za to si shrnout. Prvotina staronového týmu nevyjde jen na konzoli PlayStation, ať už tu stávající, nebo nějakou příští generaci, ale také na PC. Půjde tedy o exkluzivní titul pouze ve smyslu konzolového trhu, respektive o časovou exkluzivitu, která dříve či později vyprší. Nevíme ovšem, jak dlouho bude trvat, jen to, že na PC se hra objeví někdy později.

S tím souvisí i skutečnost, že vazby mezi Sony a Kodžimou nakonec nebudou tak úzké, jak jsme se ještě ráno domnívali. Kojima Productions má být zcela nezávislý tým, který zřejmě nebude s japonským gigantem přímo finančně propojen a nikde není řečeno, že třeba hned další titul nemůže zamířit i na Xbox. Nebo pouze na Xbox. Pokud jde o hru samotnou, jisté je jen to, že nepůjde o žádnou značku z dědictví Konami. Spekulace o novém Metal Gearu nebo Silent Hills se tak nezakládají na pravdě. Stejně tak se neopírají o relevantní zdroje fámy, že by Kodžima měl navázat na dřívější spolupráci s režisérem Guillermem del Torem. Stát se to může, ale nemusí.

Samotná hra má být naprostou novinkou, u níž bude Sony figurovat v roli vydavatele a poskytovat potřebnou podporu - především technickou. Nejasné je rovněž to, komu bude nakonec značka a práva ke hře patřit, zda vývojářům, anebo vydavateli. Sony se každopádně rozhodla s Kojima Productions spolupracovat právě díky tomu, jak dlouhou společnou historii mají a jak výrazně se Kodžima podílel na úspěchu konzole od Sony svými exkluzivními hrami ze stáje Konami. Tento vydavatel bude mimochodem podle výrobce konzolí pro Sony stále důležitým partnerem a jejich vzájemné vztahy nová dohoda s Kodžimou nemá nijak ovlivnit.

Smlouvu Kodžima podepsal 16. prosince a Sony s ní ihned vyrukovala na veřejnost. Jde tedy o naprostou novinku, i když jí určitě předcházela složitá jednání. Sony ale nebude podle svých slov nijak přímo investovat do týmu Kojima Productions, což ovšem nevylučuje nezbytně finanční podíl na vývoji společné hry. Nová dohoda neměla údajně rovněž nic společného s tím, že se Kodžima neobjevil na slavnostním ceremoniálu PlayStation Awards 2015. O The Game Awards nepadla ani zmínka.

O podrobnostech k novému titulu se zatím spekuluje, stejně jako o případné podpoře VR technologie nebo dokonce o portu pro handheld PS Vita. Velkou neznámou je přirozeně také datum vydání, které může být tak vzdálené, že nikde není zaručeno, že čerstvě oznámená novinka vůbec stihne současnou generaci PlayStationu. I když se v souvislosti s ní stále zmiňuje platforma PS4. To by ovšem z marketingového a "politického" hlediska dávalo smysl, i kdyby si už nyní obě firmy myslely, že hra vyjde až za několik let. Nehledě na tradiční odklady a komplikace, které se mohou během vývoje objevit.

Samotné studio Kojima Productions sídlí v Japonsku a podle oficiálních stránek shání celou řadu zaměstnanců, takže je jasné, že jsou všechny práce na samém počátku. Zdá se být nanejvýš pravděpodobné, že společně s Kodžimou do staronového studia zamířila řada jeho dosavadních spolupracovníků. U některých z nich už dokonce máme tu jistotu (jde například o výtvarníka a grafika sérií Metal Gear i Zone of the Enders, který navrhl nové logo), o dalších se pak spekuluje.

Spoustu pozic je třeba teprve obsadit. Z nich se někteří snaží dovodit, co by mohl Kodžima kutit. Například že by hra měla údajně obsahovat obří zbraně a roboty, zpracovávat davovou umělou inteligenci či nabídnout nějakou formu multiplayeru. Co se technické stránky týče, Kojima Productions hledají vývojáře, kteří mají zkušenosti s enginy Unreal a Unity. Může to znamenat něco, ale stejně tak i vůbec nic.

Jakmile shromáždíme další podrobnosti, zprostředkujeme vám nový informační nášup.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama