Westwood obdrží cenu za přínos hrám
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Westwood obdrží cenu za přínos hrám

Westwood obdrží cenu za přínos hrám

Jiří Bigas

Jiří Bigas

29. 11. 2015 10:22 15
Reklama

Pořadatel akce The Game Awards Geoff Keighley v noci na dnešek oznámil, že cenu za přínos hernímu průmyslu obdrží během letošního ceremoniálu předávání cen pro nejlepší hry roku 2015 dnes už neexistující tým Westwood Studios.

Geoff Keighley tuto zajímavou novinku prozradil na Twitteru s tím, že cenu si převezmou Brett Sperry a Louis Castle coby zakladatelé studia. Ocenění příznačně nazvané Industry Icon si oba zaslouží plným právem. Má být poctou lidem, kterým vděčíme za to, že hry jsou tam, kde jsou, a vypadají dnes tak, jak vypadají. Cena má vyznamenat úsilí lidí, kteří se významnou měrou podepsali na rozvoji herního průmyslu a představuje způsob, jak jim vyjádřit uznání a upozornit na jejich přínos generaci hráčů, která už je nemusí pamatovat.

Loni si stejné ocenění během slavnostního večera převzali Roberta a Ken Williamsovi, kteří proslavili společnost Sierra svými klasickými adventurami, zejména sérií King's Quest. Společnost Westwood Studios založená v roce 1985 se stala v 90. letech synonymem pro špičkové real-time strategie, ale na kontě má i adventury nebo RPG. V roce 1998 jí koupil vydavatelský moloch Electronic Arts a stejně jako řadu dalších podobných studií (Origin, Bullfrog) vývojáře o pár let později, konkrétně 29. ledna 2003, rozpustil.

Westwood má na kontě hity, jako jsou série Command & Conquer, Lands of Lore, The Legend of Kyrandia nebo Eye of the Beholder. Proslavil se ale především první masivně populární a komerčně úspěšnou RTS Dune II z roku 1992, z níž dodnes real-time strategie čerpají. Série Command & Conquer se dokonce svými prodeji zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Za zmínku stojí i hry Earth & Beyond, Nox nebo Blade Runner.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama