Vývojáři mají na PS4 k dispozici  více výkonu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vývojáři mají na PS4 k dispozici více výkonu

Vývojáři mají na PS4 k dispozici více výkonu

Jiří Bigas

Jiří Bigas

28. 11. 2015 16:16 84
Reklama

Bez ohledu na nikam nevedoucí debaty o tom, která konzole je výkonnější, skutečnost, že obě nemají zrovna velké výkonnostní rezervy, ale i skutečnost, že vývojáři se z obou systémů stále učí vymáčknout maximum, přichází velmi zajímavá zpráva. Zdá se, že konzole od Sony by mohla dostat alespoň částečnou výkonnostní injekci, podobně jako když Xbox One bez Kinectu uvolnit část výpočetní kapacity.

Výkon konzole jako takové samozřejmě zázračně nevzrostl, ale vývojáři mají podle všech indicií nově k dispozici sedmé z osmi jader procesoru, které dříve využívat nemohli. Sony v relativní tichosti jádro odemkla dva roky pro premiéře PS4, díky čemuž by hry a jejich autoři měli mít nějaký ten výkon navíc.

Původně si museli vývojáři vystačit se šesti jádry z osmijádrového procesoru AMD x86-64 Jaguar 1,6 GHz. Na novinku upozornil uživatel diskuzního fóra NeoGAF s přezdívkou DieH@rd, který si povšiml změny v nejnovější verzi vývojářských nástrojů pro PlayStation 4. To, že hry mohly použít jen šest jader, potvrdilo od uvedení konzole na trh několik vývojářů. Zbývající dvě využíval jen operační systém.

Uvidíme, za jak dlouho se tento dodatečný výkon může projevit na vyvíjených hrách, a zda to vůbec bude představovat nějakou znatelnou výhodu, která se na budoucích titulech reálně projeví. Jak upozorňuje server PlayStation Universe, nemělo by nás překvapit, že k odemčení sedmého jádra došlo potají, protože Sony si podobně v minulosti bez větší publicity hrála s výkonem i u svých starších konzolí.

Sedmé jádro ostatně už před časem uvolnil vývojářům i Microsoft u konzole Xbox One. Stalo se tak začátkem letošního roku ve snaze srovnat krok s PS4, i když tohle neuslyší jeho majitelé rádi. Navzdory prvotním zmínkám o zajímavém nárůstu výkonu se ale shodou okolností před časem objevily zprávy, podle nichž tato novinka nepředstavovala žádný zásadní výkonnostní boost.

Důvodem, proč může mít ve výkonu u multiplatformních her PlayStation 4 momentálně mírně navrch ve srovnání s Xboxem One, je údajně i skutečnost, že PS4 má mít až o 50 procent výkonnější GPU a vývojářům se na ni podle některých informací lépe vyvíjí, zejména, pokud jde o práci s pamětí.

Jen výkon ale dobrou konzoli nedělá. Berte proto prosím tyto informace s rezervou a otevřenou myslí, není to důvod k další kolosální hádce v diskuzi. Sedmé jádro ani grafika nakonec nejsou to rozhodující.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama