YouTubeři za peníze chválili Xbox One
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka YouTubeři za peníze chválili Xbox One

YouTubeři za peníze chválili Xbox One

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

3. 9. 2015 15:24 21
Reklama

Před vydáním konzole Xbox One na trh nahrálo několik prominentních YouTuberů na své kanály videa, ve kterých novou konzoli vychvalovali. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby však jejich tvůrci zveřejnili, že za promo byli zaplaceni kanálem Machinima.

Americký Federální obchodní komise odhalil, že Machinima zaplatila přes několik tisíců dolarů YouTuberům za videa, která by "ukazovala produkty Microsoftu v pozitivním světle".

Videa nesměla obsahovat nic negativního ohledně Machinimy, Xboxu One nebo jakéhokoliv launchového titulu. Zároveň smlouva s YouTubery obsahoval zákaz zveřejnění jakékoliv věci vázající se ke smlouvě samotné.

Obchodní komise shledala, že videa nebyla nezávisle vytvořená a objektivní, a označila je za "nepravdivá a zavádějící".

"[Machinima] v mnoha případech neoznámila či nedostatečně oznámila, že lidé, kteří recenze zveřejnili, byli za svou propagaci kompenzováni. Tato skutečnost by byla pro spotřebitele důležitá při rozhodování o nákupu Xbox One a launchových titulů. Opomenutí zveřejnění této skutečnosti, s přihlédnutím k učiněným prohlášením, byla a je klamavá praktika," píše se v dokumentu vydaném obchodní komisí.

Ten si celý, včetně všech podmínek, které museli YouTubeři při tvorbě svých videí splnit, můžete přečíst na stránkách komise.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama