Until Dawn terčem japonské cenzury
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Until Dawn terčem japonské cenzury

Until Dawn terčem japonské cenzury

Jiří Bigas

Jiří Bigas

28. 8. 2015 10:10 10
Reklama

O cenzuře videoher v zemi vycházejícího slunce jsme naposledy psali v souvislosti s vydáním The Order: 1886. Stejně jako v dubnu, kdy šlo o nahotu, se nyní pro změnu kvůli násilí zásahy týkají exkluzivní hry pro PlayStation 4, a sice hororu Until Dawn.

Pozor, spoilery. The Order musel v Japonsku zatočit s nahotou, bradavkami a penisy, které hráči (ne)mohli zahlédnout při návštěvě viktoriánského nevěstince. Tentokrát je problémem explicitní násilí. Obě mají rating 18+, přesto se neobešly bez nutnosti pozměnit mírně obsah hry. Jenže zatímco v případě japonské verze The Order vývojáři naháče “oblékli”, nebo zvolili jiný méně pobuřující úhel kamery v animaci, v případě Until Dawn se autoři s cenzurou vůbec nemazali.

Musíme vás znovu upozornit, že následující text a video obsahuje spoilery, takže sami uvažte, jestli se chcete ponořit do dalších detailů. Pokud jste už Until Dawn hráli, anebo vám to nevadí, srovnávací záběry ze hry odhalují, jak nevybíravě se autoři vypořádali s problematickou násilnou scénou plnou odkapávající krve a vyvrhnutých vnitřnosti. Na YouTube na ni upozornil kanál Censored Gaming. Scéna Joshovy smrti, kdy ho vejpůl přeřízne pila, ve hře přítomná sice je, ale japonský hráč z ní nic neuvidí. V inkriminovaný moment totiž “vypadne” obraz a je slyšet jen zvuk.

I když je tohle asi nejvýraznější podobná scéna v celé hře, není rozhodně jediná, která by mohla potenciálně vadit. Nebylo by tak velkým překvapením, kdyby se dodatečně objevily zmínky o dalších momentech ve hře, kde zasáhly nůžky vývojářů na popud japonských cenzorů. Upřímně řečeno, i když slovo cenzura zní hodně pejorativně, je třeba respektovat místní zvyklosti a není divu, že se jim autoři podřizují. Nicméně moc se nám nelíbí způsob, jak se s tímto problémem vypořádali a že si na japonské upravené verzi nedali více záležet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama