Další pohled na při Kodžimy s Konami
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Další pohled na při Kodžimy s Konami

Další pohled na při Kodžimy s Konami

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

27. 7. 2015 13:13 11
Reklama

Je docela možné, že se o skutečné podstatě problémů mezi Konami a Hideo Kodžimou nikdy nedozvíme celou pravdu, ale nejnovější kousek informací přidává věrohodný střípek do celé skládačky.

Zpráva pochází od Riky Muranaky, zpěvačky a skladatelky soundtracků ke hrám ze série Metal Gear, která vidí jádro problému v Kodžimově zapálení pro titul. Kodžima je prý placen pravidelným platem a na výdělku finálního produktu nemá žádný podíl a necítí se tak tlačen k vydání svého titulu. Je pochopitelné, že odkládání hry a neustálé přidávání nových herních prvků, které jen prodlužovaly čas do vydání titulu, Konami rozčilovalo.

Dle Muranaky je Kodžima fantastický tvůrce, který však postrádá cit pro byznys, což je to, co Konami vadí především. Jeho perfekcionizmus, vylepšování Fox Enginu a navyšování rozpočtu bylo pro Konami neúnosné. Například Muranaka samotná napsala pro hru třicet až čtyřicet písniček, za které dostala zaplaceno, ale do hry se vůbec nedostaly. Konami v tomto případě zakročilo a soundtrack nakonec složilo bez Muranaky, protože si její práci už nemohli nadále dovolit platit.

Pohled Riky Muranaky vykresluje Kodžimu jako tvůrce, jenž zkrátka chce vytvořit nejlepší možnou hru bez kompromisů, což je pro Konami finančně neúnosné. I přes masivní promo a velká očekávání je Metal Gear Solid stále okrajovou sérií, která se popularitou a rozšířením nemůže rovnat oblíbeným značkám jako Call of Duty, Battlefield nebo GTA. Růst nákladů na vývoj AAA her pro vydavatele přináší čím dál větší rizika, zvláště pak, když titul nepochází extrémně silné série.

Rázné zakročení Konami se tak stává pochopitelnější, ačkoliv to nevrhá světlo na další podivnosti, jako opětovné zmizení jména Hidea Kodžimy z obalu hry. Pravda je tam někde venku a dokud mezi Kodžimou a Konami existují jakékoliv vztahy, celou se ji nedozvíme a ani poté není jisté, že někdo z hlavních aktérů o rozepři otevřeně promluví.

O víkendu jsme se dozvěděli, že Kodžima už pracuje na dalším projektu s Guillermem del Torem. Ostatně není divu, práce na Metal Gear Solid V: The Phantom Pain by měly být u konce - hra vychází už 1. září na PC, PS4, PS3, Xbox One a Xbox 360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama