Za 4 měsíce zakázala Austrálie 220 her
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Za 4 měsíce zakázala Austrálie 220 her

Za 4 měsíce zakázala Austrálie 220 her

Jiří Bigas

Jiří Bigas

30. 6. 2015 18:01 18
Reklama

Přes dvě stovky her dostaly v Austrálii za pouhé poslední čtyři měsíce červenou. Co je ale ještě podivnější, je to čtyřikrát více než za předchozích 20 let dohromady.

O cenzuře videoher nejčastěji slyšíme v souvislosti s válečnými motivy v Německu nebo některými výstřelky v Japonsku. Existují ale i jiné země, které pravidelně nepouštějí na trh z různých důvodů nové videohry a přitom se o tom zase tak moc nemluví. Například Austrálie. A pokud vám přišlo, že jste během posledních měsíců zaznamenaly těchto zpráv zvýšené množství, není tomu náhodou.

Za uplynulé čtyři měsíce odmítly australské úřady udělit rating čtyřikrát více titulům než v letech 1994 až 2014. Na dramatický nárůst upozornil server ABC Australia. Na svědomí jej má mít nový klasifikační systém. Ten byl navržen tak, aby vládě pomohl udržet krok a vypořádat se s obrovským množstvím digitálně distribuovaných her.

Od začátku března, kdy se země zapojila do pilotního programu, prošlo ratingovým sítem 150 tisíc vydaných her. Přestože není úplně jasné, jak přesně program funguje, většina odmítnutých her byla určena pro mobily.

Možná si říkáte, že nám to v Česku může být jedno, ale je to rozhodně zajímavý trend. Pokud hra nevyfasuje kýžený rating, nesmí do obchodů, a to se může týkat mnohdy i velkých světoznámých titulů, které sbírají špičková hodnocení. Austrálie není žádná banánová republika, ale i podle Wikipedie je tamní cenzura považovaná za jednu z nejpřísnějších v západním světě. Na přísný rating už narazili třeba autoři Hotline Miami 2, Saints Row IV, Silent Hill: Homecoming nebo South Park: The Stick of Truth.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama