Šestice her vstupuje do síně slávy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Šestice her vstupuje do síně slávy

Šestice her vstupuje do síně slávy

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

4. 6. 2015 15:48 16
Reklama

Herní muzeum Strong National Museum of Play v americkém Rochesteru ve státě New York oznámilo prvních šest her, které se podívají do jeho síně slávy. Vybíralo se z celkem patnácti titulů, z nichž následující šestice měla mezi odbornou porotou největší úspěch.

Začněme ale nejprve těmi, kteří byli neúspěšní. O svou šanci soupeřily hry Angry Birds, FIFA, The Legend of Zelda, Minecraft, The Oregon Trail, Pokémon, The Sims, Sonic the Hedgehog a Space Invaders. Žádná z nich se ale do letošní šestice neprobojovala a bude si muset počkat minimálně rok. Z výše zmíněných her bychom si dovedli představit minimálně Minecraft mezi vítězi, ale proti gustu!

Každopádně, teď už k vítězům. U žádného z nich se asi nedá říci, že by si své místo nezasloužil. První je (pochopitelně) Pong. Vůbec první masově úspěšná videohra, které v podstatě vděčíme za existenci "našeho" průmyslu.Dále se ovací dočkal původní Pac-Man z roku 1980, asi tak nějak všichni tušíte proč. Chybět nesmí ani plošinovka Super Mario Bros. z roku 1985, která nastartovala hry po velkém herním krachu v roce 1983. Žádné debaty nemohou panovat ani u Tetrisu, jenž se dočkal debutu v roce 1984, ale bylo to až jeho přibalení k prvnímu Game Boyi v roce 1989, které znamenalo jeho masovou popularitu.

S následujícími dvěma hrami už se dostáváme téměř do "žhavé" současnosti. První Doom nebyl první střílečkou, ale může za to, že se celému žánru začalo říkat doomovky. No a na závěr se uvedení do herní síně slávy dočkala onlinovka World of Warcraft. Ačkoliv z chronologického hlediska nešlo o první MMORPG, stalo se celosvětovým fenomenem a všichni ho chtěli napodobit.

Souhlasíte? Nesouhlasíte? Napište nám do komentářů!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama