Solitaire slaví a vrací se do Windows
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Solitaire slaví a vrací se do Windows

Solitaire slaví a vrací se do Windows

Jiří Bigas

Jiří Bigas

24. 4. 2015 08:37 6
Reklama

Říkejte si, co chcete, ale Solitaire od Microsoftu je jedna z nejpopulárnějších videoher na světě. Jen těžko byste hledali uživatele Windows, který si virtuální pasiáns alespoň jednou nezahrál. Teď je zpátky.

Karetní hra si vysloužila nelichotivou nálepku notorického mrzáka pracovní morálky, jejímž hraním každodenně zabíjí kancelářské krysy po celém světě čas v práci namísto toho, aby skutečně makaly. Možná i to byl jeden z důvodů, proč hra v roce 2012 po dlouhých dvaadvaceti letech z Windows zmizela. V osmičkách byste ji hledali marně, i když šla zdarma stáhnout coby součást Microsoft Solitaire Collection z Windows Storu. Takovou možnost už ale většina zaměstnanců nemá.

O necelé tři roky později se ale pasiáns do Windows vrací. Je součástí posledního veřejného buildu Windows 10 a důvodem návratu je čtvrtstoletí existence titulu. Pětadvacáté narozeniny už, panečku, ve světě her něco znamenají a takové výročí se musí patřičně oslavit. Solitaire se prvně objevil už v roce 1990 ve Windows 3.0. Vyvinul jej Wes Cherry o rok dříve a proslul tím, že na svém životním díle ke své škodě nijak nezbohatl. O design hry se postarala grafička Susan Kare, která se už dříve proslavila návrhem uživatelského rozhraní původního Macintoshe.

Původním záměrem Microsoftu bylo na hře demonstrovat výhody grafického prostředí operačního systému a naučit uživatele pracovat s myší. Obojí bylo na přelomu osmdesátých a devadesátých let stále žhavou novinkou, kdy se drtivá většina počítačů ovládala převážně jen klávesnicí a lidé byli zvyklí používat textové operační systémy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama