GDC 15: Finální podoba Steam Controlleru
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka GDC 15: Finální podoba Steam Controlleru

GDC 15: Finální podoba Steam Controlleru

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

5. 3. 2015 21:24 10
Reklama

Zástupci společnosti Valve přivezli na konferenci GDC nejnovější a pravděpodobně i finální verzi svého ovladače Steam Controller, na jehož produktové stránce zveřejnili nové detaily. Pokud si na haptický gamepad brousíte zuby, připravte si na listopad letošního roku 50 dolarů.

Tím největším lákadlem sanfranciské konference však nebyly řeči inženýrů, ale vlastní možnost ovladač si vyzkoušet, což využila celá řada novinářů a přinesla své dojmy. Takřka všichni se shodují v tom, že je ovladač na první pohled jednoduše divný – pořád mu vévodí dvě dotykové plochy a osamocená analogová páčka vypadá jako vetřelec na jinak vcelku tradičním těle gamepadu. Ten má, kromě snadno viditelných tlačítek, i obvyklou sadu L1/R1, resp. bumper/trigger tlačítek (před úplným stiskem ucítíte mírný odpor jako na ovladačí pro Game Cube) a další pár na místech, kde zpravidla odpočívají hráčovy prostředníčky. Dohromady tak jde o šestici aktivních ovládacích prvků na zadní straně, což by mohlo být vhodné vylepšení takřka jakéhokoliv standardního ovladače dneška.

Nejvíce pozornosti na sebe nicméně strhávají již zmiňované dotykové plochy, které samy o sobě nejsou špatné – haptická odezva je, stejně jako všechno ostatní, plně nastavitelná a přesná – nicméně tradiční design stále zůstává podle dosavadních dojmů nepřekonán. Kvůli nadstandardní velikosti dotykových ploch navíc musela být posunuta základní tlačítka ABXY do spodní části gamepadu, což je pro spoustu hráčů velký problém. Odstranit samozřejmě půjde tréninkem, zatím ale panuje obecný konsenzus, že to zkrátka není potřeba a jakýkoliv jiný ovladač se standardními prvky poslouží přirozeněji.

Na konečné soudy je ale přeci jen brzy a nikde není napsáno, že by se Steam Controller nemohl za nějaký čas stát vhodnou alternativou alespoň pro ovládání her v základu vyžadujících kombo klávesnice a myši. Pokud je to tedy vlastně vůbec potřeba…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama