YT by měl označovat placená videa
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka YT by měl označovat placená videa

YT by měl označovat placená videa

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

26. 11. 2014 13:44 2
Reklama

Vypadá to, že máme za sebou týden ochrany zákazníků. Vedle Steamu upravujícího pravidla předběžného přístupu i těch týkajících se kupčení s dary v podobě Steam klíčů a Sony platící za klamavou reklamu týkající se PlayStation Vita tu máme také něco pro náruživé sledovače nejrůznějších YouTuberů.

Nedávno jsme psali o tom, kterak chce Twitch označovat placené kanály a dnes to vypadá, že by do toho mohlo tvrději šlápnout i YouTube. Ve Spojeném království se totiž ozvala agentura ASA (Advertising Standards Authority, neplést se svozem odpadů!) dohlížející na standardy reklamních praktik. Agentura reagovala na videa (ta pocházela mimo herní branži), ve kterých nebylo jasné, kdo je za svá slova placený a kdo ne a která videa jsou tedy sponzorovaná a která nikoli.

ASA však udělala něco více, než jen aby shrnula dosavadní pravidla – dle jejího rozhodnutí by mělo být zcela jasné, který obsah je placený a který ne ještě předtím, než uživatel dané video spustí proto, aby věděl, do čeho vlastně jde. Dosud je situace taková, že mnoho YouTuberů svá placená videa dostatečně neoznačovali a pokud ano, tak to například umně skryli do přehršle jiného textu. To se ale zřejmě změní, alespoň v Anglii.

Podobná snaha se nám zamlouvá, je ovšem otázkou, jak se takové chování projeví v jiných regionech – kdejaká britská agentura nám může svým způsobem být přeci jen tak trochu ukradená. Alespoň do té doby, dokud si její pravidla neosvojí některé naše orgány či rovnou samotné YouTube.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama