Vzpomínka na autora Lode Runner
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vzpomínka na autora Lode Runner

Vzpomínka na autora Lode Runner

Ondřej Švára

Ondřej Švára

16. 9. 2014 05:41 1
Reklama

Autor průkopnické plošinovky Lode Runner Douglas E. Smith minulý týden zemřel, bylo mu pouhých 53 let. "S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustil náš kolega a přítel, autor ikonické hry," sdělilo studio Tozai Games, které dnes na Lode Runner vlastní licenční práva. 

Douglas E. Smith společně se známým studiem Brøderbund, které mělo v osmdesátých letech velký čuch na talenty (Jordan Mechner a Prince of Persia), vydali v roce 1983 Lode Runner jako puzzlovitou arkádu, která se zapsala do dějin především tím, že jako jedna z prvních her vůbec obsahovala editor, v němž si hráči mohli sami vytvářet nové levely. 

Lode Runner se stalo jedním ze symbolů éry osmibitových herních systémů a mikropočítačů. Jeho platformami byly kupříkladu Apple II, Atari 8-bit family, VIC-20, Commodore 64, BBC Micro a také fenomenální Nintendo Entertainment System či PC. Až mnohem později se Lode Runner dočkalo oživení. V roce 2007 vyšlo na Nintendo Virtual Console a o dva roky později se objevilo na Xbox Live Arcade. V současnosti si hru můžete stáhnout třeba na Android ve verzi "Classic".

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama