Pořádají se veletrhy kvůli objednávkám?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Pořádají se veletrhy kvůli objednávkám?

Pořádají se veletrhy kvůli objednávkám?

Ondřej Švára

Ondřej Švára

21. 8. 2014 14:57 8
Reklama

Dobrým zvykem herních veletrhů posledních let je mluvit na nich o hrách, které už mají stanoven termín vydání. Onen termín je navíc relativně blízko, řekněme v horizontu několika měsíců, a vydavatelé (narozdíl od dřívější praxe) dokonce stanovená data dodržují.

Ovšem nejde ani tak o šlechetné gentlemanství firem vůči zákazníkům, jako spíš o chytrý byznys. Na veletržně představované a téměř hotové hry se totiž právě v době prezentace váží spotřebitelské předobjednávky a pokud si myslíte, že herní veletrh propraný médii po celém světě maloobchodnímu odbytu pomůže, pak vás úsudek neklame. Z určitého úhlu pohledu se výstavy jako Gamescom, konané před hlavní nákupní sezonou, vlastně pořádají kvůli předobjednávkám.

Je to ale jen teorie. Internetový gigant Amazon nyní ukázal, že praxe může být komplikovanější a zveřejnil, jak se díky veletrhu vyvíjel počet herních předobjednávek právě v jeho obchodní síti.

Předobjednávky podle Amazonu sice stoupaly, nicméně v docela nečekaných konturách. Jediný předpoklad, který se splnil, se týkal plošného ekonomického růstu. Předobjednávkám se prostě dařilo na všech platformách. Ovšem překvapivě nejsilněji rostl byznys hrám od Nintenda. Předobjednávky na hry do WiiU vzrostly celkově o 8,67 procent, teprve pak následovaly předobjednávky na PS4 hry s 5,16 % a až pak na Xbox One s 2,81 %

Přestože se tedy na Gamescomu hovořilo především o nextgenu, jednoznačně pozitivní efekt měla akce na plejádu her stojících ve stínu komerčního neúspěchu postaršího WiiU. Mezi nejúspěšnější hry patřilo například Hyrule Warriors. Čím to?  Zrovna Hyrule Warriors byl projekt, od kterého téměř nikdo nic nečekal, ale během Gamescomu mu proběhla velká reklamní kampaň. Toť celé kouzlo. Praxe tedy říká, že hry, které ještě mají potenciál růst, prostě rostou, protože mají kam, a Gamescom je k tomu skvělý prostředek, nicméně úplně opačným případem budiž Call of Duty: Advanced Warfare, které jako by nyní pro zákazníky vůbec neexistovalo. Ani Gamescom totiž nedokáže zařídit, aby vysoký počet zájemců ještě vrostl.

Níže tabulka s největším nárůstem předobjednávek her z období Gamescomu:

1. Project CARS

2. Rise of the Tomb Raider

3. Bloodborne

4. Hyrule Warriors

5. Quantum Break

6. Far Cry 4

7. Assassin’s Creed Unity

8. Middle Earth: Shadow of Mordor

9. Battlefield: Hardline

10. Super Smash Bros for 3DS

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama