Sony zvažuje program early access
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sony zvažuje program early access

Sony zvažuje program early access

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

11. 7. 2014 09:49 1
Reklama

Loňsky březen byl pro odvětví her přelomovým měsícem. Steam totiž spustil platformu pro nedokončené hry v programu early access a nastartoval tím velmi silný trend. Ten se navíc nemusí týkat pouze počítačů a je pravděpodobně jen otázkou času, než se podobného přístupu dočkají i konzole.

V mnohém to naznačuje vyjádření Adama Boyese, viceprezidenta oddělení pro styk s vývojáři a vydavateli v americké divizi Sony Computer Entertainment. Prohlásil, že interně probíhají mnohá jednání na toto téma a naznačil, že je už celá situace pouze otázkou dořešení detailů.

Ty jsou však podle Boyese velmi podstatné a měly by v první řadě sloužit jako ochrana zákazníků. V Sony proto jednak řeší to, podle jaké šablony určit, zda je už hra dostatečně hratelná na to, aby mohla být uvolněna k předčasnému nákupu a také to, aby si hráči nekupovali hru s vidinou toho, že dostanou plnohodnotný zážitek, a přitom se dostali jen k její dosud hotové části.

I vzhledem k tomu, že Boyes mluví o early access v rozhovoru pro Gamasutru poměrně zaníceně, se však dá očekávat, že v Sony vyřeší podobné otázky rychle a hráči se skutečně dočkají. Navíc, ve SCEA už pracují týmy, které se starají o předčasné vstupy do her skrze alfa a betatesty, takže už nabyli jisté zkušenosti a budou se moci s výše uvedenými problémy vyrovnat.

Zapomenout pak samozřejmě nesmí ani na to, že ne všechny hry se nakonec dočkají plnohodnotného vydání, což například Valve řeší tím, že do pravidel předčasně prodávaných her přidal patřičnou klauzuli.

Na závěr samozřejmě otázka pro vás - uvítali byste early access hry na konzolích?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama