Čína zrušila zákaz prodeje konzolí
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Čína zrušila zákaz prodeje konzolí

Čína zrušila zákaz prodeje konzolí

Marek Švrkala

Marek Švrkala

8. 1. 2014 22:15 4
Reklama

Čína zrušila dlouholetý zákaz prodeje zahraničních konzolí, a tak se firmám jako Sony, Nintendo a Microsoft otevírá lukrativní trh, kam dosud oficiální cestou nesměly.

Ukončení zákazu, který Čína zavedla v roce 2000, aby obyvatelstvo uchránila před násilím a možným kulturním úpadkem, umožní konzole vyrábět v loni otevřené šanghajské zóně volného obchodu a prodávat je v Číně. Číňané tak už nebudou muset shánět konzole a hry pro ně na černém trhu, kam unikaly buď pašováním nebo přímo z továren, které konzole vytvářely pro export do zahraničí. Ukončení zákazu je ale pouze dočasné, a tak je možné, že bude zákaz prodeje někdy znovu obnoven. Úřady navíc musí nové tituly schvalovat a není jisté, kolik západních her jejich sítem projde.

Situaci pro výrobce komplikují i specifika čínského trhu. V nejlidnatější zemi světa aktuálně vládnou hlavně hry na PC (2/3 trhu), browserové hry (15 %) a tituly pro mobilní platformy (14 %) vesměs monetizované free-to-play modelem. Nyní je otázkou, jak trh na nové možnosti zareaguje. Není pravděpodobné, že by se z konzolí rychle stal převratný prodejní trhák.

Dlouholeté návyky hráčů se mění těžko, podle aktuálního výzkumu navíc více než 70 % čínských pařanů vydělává méně než 4 000 jüanů (zhruba 13 tisíc korun) měsíčně. Na druhou stranu je ovšem nutné dodat, že Čína má 2,7 milionů dolarových milionářů žijících v přepychu a jen jejich oslovení by firmám pomohlo.

Na oznámení už stačily zareagovat akcie Nintenda, které ve středu vystoupaly na dvouleté maximum. Jsme tedy zvědaví, kdy a s jakými plány Nintendo a další firmy vstoupí na nový trh. Nejblíže tomuto kroku je asi Microsoft, jenž ve spolupráci s čínským partnerem BesTV už několik měsíců chystá pro Říši středu speciální herní zařízení. Na podrobnější komentáře všech zmíněných společností zatím čekáme, je ale jasné, že ani jednu z nich změna nenechává chladnou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama