Problémy s YouTube se nám vyhýbají
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Problémy s YouTube se nám vyhýbají

Problémy s YouTube se nám vyhýbají

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

11. 12. 2013 21:59 9
Reklama

Určitě jste už zaznamenali kauzu, která se točí kolem YouTube a nárokování si autorských práv na záběry her, případně hudební doprovod či grafiku. Ve výsledku to znamená, že inkriminovaná videa jsou označená jako závadná kvůli obsahu, který nepatří tomu, kdo je na YouTube nahrál, ale vlastníkovi média, ze kterého byly tyto záběry pořízeny. Obyčejně se to stává i u naších videí, bez ohledu na to, že jsme nejrůznějšími formami domluveni s vlastníky na jejich použití.

Není to však žádný velký problém, pokud přistoupíte na hru, kterou s vámi v tu chvíli YouTube začne hrát. Vlastník práv, říkejme mu například distributor, o problému buďto ví, nebo použití vůbec neřeší; automatické ochranné mechanismy YouTube ale takové video oflagují a vyšlou vaším směrem stížnost. Pokud svolení k užití máte, můžete proti tomuto nároku podat odvolání, případně se odkazovat na tzv. Fair use užití, odpovědi z YouTube, případně vyřešení těchto stížností se však vleče poměrně dlouho.

V horších případech je na váš kanál uplatněn tzv. Copyright Strike, kvůli kterému je účet suspendován, nesmíte například nahrávat delší než 15minutová videa, monetizovat je a podobně. Pokud dostanete tři takové stížnosti, účet může být v krajním případě i kompletně uzavřen a přijdete o všechnu práci, kteoru děláte. Zbývá proto video buďto smazat, nebo stále debatovat s YouTube, což ale nebývá v našem případě příliš efektivní. Z naší zkušenosti řešíme problémy v mezičase, kdy video na našem YouTube kanále smažeme, problém s právy vyřešíme a nahrajeme znovu. Něco podobného se stalo v případě záznamu živého přenosu z udílení cen VGX, které jsme měli písemně povolené re-streamovat i archivovat.

Abychom se ale vrátili k tomu, co se děje dnes - YouTube i ve snaze ochránit sama sebe, vysílá stížnosti proti použití na všechny strany a činí velké problémy i zaběhnutým kanálům se spoustou fanoušků. Vedle Game Informer nebo CVG kanálu prostihly problémy i český kanál televizního pořadu Indian, o čemž emotivně mluví jeho tvůrce Filip "Fiola" Kraucher ve speciálním vlogu. Shrnuje v něm informace popsané výše a vyjadřuje pochybnosti, zda je možné, aby YouTube vystupoval nad evropské právo a platné smlouvy. Doufejme, že se všechno brzy vyřeší a vzhledem k velmi dobrým vztahům s pořadem Indian i lidmi, kteří za ním stojí, přejem Filipovi, aby bylo vše vyřešeno rychle a v jeho prospěch.

Kauzu zcela přirozeně sledujeme i z vlasntího zájmu, neboť YouTube hojně využíváme jako živý archiv a prostor k vysílání přenosů, naštěstí se nás problémy zatím nijak výrzaně nedotkly. Několik nároků naším směrem přišlo, jednáme o to, aby se vše vyřešilo a žádné velké "striky" nám v tuto chvíli, doufejme, nehrozí. Vysvětlujeme si to zejména tím, že naše videa nemonetizujeme, ani nespolupracujeme s žádným prémiovým kanálem. Naše působení na YouTube v tuto chvíli chápeme jako prostor, kde by mohla postupně vyrůst velká komunita hráčů, kteří se během sledování videí rádi něco dozvědí, a pokud v budoucnu reklamu aplikujeme, nebude to z největší pravděpodobnosti skrze mechanismy Google.

Za celý náš tým vám děkujeme za přízeň i starost o náš kanál - přišlo nám mnoho dotazů, v nichž vyjadřujete podporu, což je ta nejlepší odměna, kterou nám můžete dát.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama