treti-novinkou-od-valve-je-ovladac
Novinka Třetí novinkou od Valve je ovladač

Třetí novinkou od Valve je ovladač

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

27. 9. 2013 19:44 14
Reklama

Po dvou oznámeních, které zástupci Valve etapově uspořádali v tomto týdnu přichází třetí a navazuje na to, co už známe - SteamOS a SteamMachines. Abyste totiž měli hry v novém rozhraní a na nových strojích čím ovládat, je jejich posledním dárkem ovladač, který na první pohled něco zásadního postrádá. Nejdříve se podívejte a posuďte, jestli vám Steam Controller nepřipadá nějaký divný...

Třetí novinkou od Valve je ovladač
i Zdroj: Hrej.cz

Ano, ano, je to v podstatě nepřehlédnutelné - zatímco tvar věrně kopíruje zaběhnutý standard a možná až nápadně připomíná X360 gamepad, chybí mu jakékoliv analogové páčky. Kulaté plochy ale nejsou repráčky (i když, i tuto funkci mají!), nýbrž speciální dotykové plochy, trackpady. Jsou na místech, kam logicky položíte své palce, nabídnou však vysoké rozlišení a citlivost, díky které budete moci hrát i hry pro ovladač na první pohled úplně nevhodné. Plošky jsou navíc klikatelné a díky tomu se ve Valve nebojí použití gamepadu i v ryze "myšoidních" žánrech jako jsou strategie, nebo například manažery.

Další věcí, se kterou si ve Valve lámali hlavu přes rok, byla snaha o zpětný fyzický feedback. Klasický rumble, jak ho znáte například ze zmiňovaného X360 ovladače, tedy motorek se závažím, roztáčející se v reakci se hrou, údajně vůbec nestačí a dotykovému ovládání nedodává dostatek fyzického zážitku. Nově se tedy zapracovalo na "super-precizním haptickém feedbacku", který bude možné rovnoměrně rozprostříd po celé dotykové ploše tak, abyste vrnění ucítili v jasně daném místě. O všechno by se měly postarat elektromagnety, u kterých lze oproti jednoduchým motorkům se závažím nastavit intenzitu, frekvenci i aplitudu zpětného pohybu. Zní to zajímavě, rozhodující ale na tomto místě bude rozhodně až vlastní zážítek.

Třetí novinkou od Valve je ovladač
i Zdroj: Hrej.cz

Kromě dvou trackpadů přichází ovladač také s čtvercovým dotykovým displejem uprostřed, který je na ovladačí z důvodu, který už byl zmiňován - umožnit ovládání celé knihovny Steam her bez ohledu na herní žánr. Plocha bude rovněž klikatelná, abyste mohli v případě nutnosti dotykem přejíždět z nabídky do nabídky, a teprve poté ji aktivovali. V základu nabízí Valve vývojářům možnost použít dotykovou plochu jako již zmiňované scrollovací menu, kruhové menu, případně jako prostor pro sekundární informace jako je mapa nebo další možnosti, na které ve Valve ještě nepřišli. Z herního hlediska pak oceňujeme fakt, že kdykoliv se plochy dotknete, nebudete muset sklouzávat očima k ovladači, ale sledovat obraz z dotykové plochy přímo na monitoru/televizi uvnitř hry. Díky tomu nemusí hráči tříštit svoji pozornost a udělat rychle a přesně to, co zrovna v danou chvíli potřebují.

Ačkoliv působí gamepad možná až příliš "dotykově", nacházíe se na něm také pár fyzických tlačítek. No, pár, věřte nebo nevěřte, je jich údajně šestnáct, přičemž osm z nich budete moci stisknout jinými prsty nežli palci. Všechna tlačítka jsou pak na ovladači umístěna symetricky, takže si pohodlně zahrají i leváci, pokud by měli problém s původním rozvržením ovladacího schématu. Vcelku samozřejmě se pak počítá i s možností uložit si vaše rozložení ovládání pro každou hru zvlášť a toto rozložení sdílet s ostatními. Hrám, které nejsou vyvíjeny pro ovladač, se Steam Controller bude hlásit jako klávesnice a myš, vy si pak budete moci vybrat z nejoblíbenějších schémat, případně si vyrobit své vlastní.

Třetí novinkou od Valve je ovladač
i Zdroj: Hrej.cz

Na závěr odhalení přišla řada i na dotazy a odpovědi, které celou zprávu doplňují a v mnoha hráčích hasí plameny nenávisti vůči ovladačům. Valve potvrdilo, že ke Steam Machines si budete moci normálně připojit také myš s klávesnicí a na ovladač se vykašlat. A platí také možnost připojit ovladač k obyčejnému počítači s obyčejným operačním systémem. K oznámením je to tedy vše, pokud si ale myslíte, že by se teď Valve chtělo zaměřit na informování o svých herních restech (ahoj, HL3!), tak máte/máme pravděpodobně smůlu. V následujících dnech nás chtějí vzít hlouběji k vývoji a designování ovladače a celý proces ještě více osvětlit. Pozornost bude rovněž věnována betatestu všech tří odhalených novinek a hry tak na čas zůstávají tam někde daleko...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama