druhe-odhaleni-steam-machines
Novinka Druhé odhalení - Steam Machines

Druhé odhalení - Steam Machines

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

25. 9. 2013 17:40 6
Reklama

Pondělní oznámení operačního systému SteamOS rozvířilo vlny v herní branži, ale jakmile se uklidnily vzrušené hlasy komentující OS postavený pro hráče, všichni s napětím očekávali druhé oznámení, které přišlo dnes ve večerních hodinách. Čekali jsme Steam Box, dostali jsme Steam stroje.

Druhé odhalení - Steam Machines
i Zdroj: Hrej.cz

Ve Valve si nejspíše řekli, že otevřený systém kýmkoliv modifikovatelný si nezaslouží být uzavřen v jediné krabici, byť by to byl oficiální Steam Box a rozhodli se spolupracovat rovnou s několika partnery na vytvoření různých Steam přístrojů, které všechny poběží na SteamOS. Přístroje se budou lišit cenou, rozměry, hlučností nebo i jinak, spojovat je bude operační systém a jeho funkce.

Více o Steamstrojích nevíme, žádné specifikace, žádné vizualizace, nevíme ani kdo jsou ti partneři, se kterými se Valve rozhodli přístroje postavit. Valve ale slibuje, že již brzy se ohledně přistrojů rozpovídá více. Zatím víme, že přístroje se SteamOS budou k dostání již příští rok a co více, Valve dokončilo práce na vlastním prototypu, o který se chce s komunitou podělit.

Jakýkoliv uživatel Steamu se může zapsat do slosování o jeden z 300 prototypů Steam přístroje, který bude šťastlivcům zaslán ještě tento rok (jednoduchá pravidla najdete na stránkách oznámení). Od nich je pak očekáváno pilné testování, podávání zpětné vazby a informování zbytku světa o možnostech a funkcích kusu hardwaru od Valve. Prototyp od Valve bude otevřený modifikacím a upgradům, což jistě potěší technicky zdatné hackery, kteří mohou na stroji od Valve rozhodit libovolný OS, nainstalovat vlastní software a samozřejmě vyměnit hardware.

A jestli si nebudete chtít stroj se SteamOS pořídit, klidně si postavte vlastní, neboť SteamOS bude vypuštěn již brzy. V betě spustí téměř 3000 her, které jsou momentálně na Steamu, z čehož prý stovky již běží nativně na SteamOS (a zbytek lze streamovat, jak jsme vás informovali v pondělí).

Snad tentokrát opět nezafunguje Valve Time a opravdu se Steamstrojů dočkáme už za několik měsíců. Co si však o Steamstrojích myslíte vy? Nebude různorodost přístrojů platformě spíš na škodu? Dokáže Valve se svým prvním hardwarem prorazit v konzolemi a platformami saturovaném trhu?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama