prichazi-novy-operacni-system-steamos
Novinka Přichází nový operační systém SteamOS

Přichází nový operační systém SteamOS

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

23. 9. 2013 17:44 6
Reklama

Vývojáři z Valve si na dnešní den přichystali důležité oznámení, a byť jsme se oproti původním informacím dočkali pouze jediného z nich, jde o hodně ambiciózní plán. Novinkou je totiž zcela nový operační systém SteamOS, který bude podle lidí z Valve vysněným systémem pro všechny hráče. Další oznámení se plánuje na středu, poslední zatím na neurčito.

Přichází nový operační systém SteamOS
i Zdroj: Hrej.cz

Teď už ale k tomu, co je onen magický SteamOS. Bez překvapení je, že systém poběží na architektuře Linuxu, ke které se prezident firmy Gabe Newell v poslední době stavěl možná až přehnaně pozitivně. Je to ale logické, neboť Linux nabízí otevřenost, kterou Apple ani Windows nemohou nabídnout a je tedy možné modifikovat systém přesně pro potřeby Steamu.

Ano, kolem Steamu, distribuční platformy, která už pěkných pár let určujě trend digitálního prodeje her, se bude všechno točit, neboť je hlavním záměrem umožnit hrát všechny hry ze Steam knihovny na "počítačích v obývacím pokoji." Tím však není myšlena jen oficiální krabička SteamBox, o které se zatím nikde nehovoří, ale licence pro používání SteamOS budou moci získat i třetí strany.

Co se týče výkonu a podrobných detailů o architektuře SteamOS, lidé z Valve zatím mluví obecně: "Dosáhli jsme znatelného nárůstu výkonu v grafických procesech a nyní cílíme na redukci latence a audio výkon." Nezapomínají potom dodat, že už nyní mohou vývojáři těžit z jejich vlastního výzkumu a určitě budou podporování při optimalizaci jejich her pro SteamOS.

Tím se samozřejmě dostáváme k tomu, co už bylo naznačeno v úvodu - otevřenost systému dovolí dvoucestné fungování celé infrastruktury, kdy budou moci i nadšenci z řad zákazníků vytvářet obsah, modifikovat software a měnit hardware. Konkrétnější informace zatím nemáme, je však jasné, že v následujících hodinách budou k dispozici konkrétnější detaily, které snad odpoví na všechny všetečné dotazy.

Z další prvků pak vybíráme zajímavosti jako možnost streamovat do SteamOS jakoukoliv hru z vašeho počítače (Win i Mac) přes domácí LAN síť. To znamená, že už nebudete muset řešit složité přenášení videosignálu z počítače do televize v jiné místnosti, až si budete chtít zahrát v pohodlí gauče. Přidat k tomu musíme také již známou informaci o sdílení her v rámci Steamu a také nejrůznější nastavení soukromí v rámci rodiny, aby vám nikdo z členů nemazal uložené pozice ve vámi rozehraných hrách a podobně.

Tolik k faktům, nyní nás zajímají vaše názory na nový operační systém - zdá se vám tato myšlenka jako konkurence schopná? Má Valve na to, aby vedle ostatních aktivit ustála i podporu operačního systému? Náš komentář k poměrně zajímavému oznámení už chystáme, nejzajímavější názory budou zveřejněny společně s článkem.

Přichází nový operační systém SteamOS
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama