zemrel-byvaly-prezident-firmy-nintendo
Novinka Zemřel bývalý prezident firmy Nintendo

Zemřel bývalý prezident firmy Nintendo

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

20. 9. 2013 07:43 1
Reklama

Smutnou zprávu o smrti bývalého prezidenta Nintenda oznámila včera vydaná tisková zpráva, která vyjadřuje smutek nad ztrátou jedné z nejvýznamějších osob v historii společnosti.

Hiroši Jamauči stál v čele Ninteda 53 let, od roku 1949 až do 2002. Během této doby dovedl Nintendo z pozice malé firmy zabývající se sběratelskými kartami až post jedné z nejúspěšnějších videoherních společností. Je mu přičítáno vizionářství v sociálním aspektu hraní a samozřejmě i ekonomickém potenciálu prodeje elektronických herních zařízení. Za Jamaučiho vedení firma vyprodukovala NES, SNES, N64 a GameCube, z čehož první dvě ve své době určily podobu domácího elektronického zábavného zařízení, a nestárnoucí herní série Donkey Kong, Super Mario, Legend of Zelda, které se staly synonymem pro značku Nintenda a pomohly společnosti prorazit i do zámoří.

Zemřel bývalý prezident firmy Nintendo
i Zdroj: Hrej.cz

Jamauči odstoupil ze své funkce v roce 2002, ale do roku 2005 zůstal v představenstvu firmy. Poté Nintendo opustil úplně. Do roku 2004 vlastnil baseballový klub Seattle Mariners a patřil mezi nejbohatší muže v Japonsku. Podle tiskové zprávy zemřel včera v nemocnici ve středním Japonsku na zápal plic ve věku 83 let.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama