microsoft-nabizi-podporu-indie-tvurcum
Novinka Microsoft nabízí podporu indie tvůrcům

Microsoft nabízí podporu indie tvůrcům

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

20. 8. 2013 10:49
Reklama

Spekulace o tom, že Microsoft povolí nezávislým vývojářům vydávat své vlastní hry zdarma na konzoli Xbox One dostala reálné obrysy. Během dnešní dopolední prezentace firmy z Redmondu bylo totiž potvrzeno spuštění kompletního programu, určenému indie developerům, v jehož rámci bude možné konzoli použít jako regulérní vývojářský nástroj. Doposud jsme byli zvyklí, že se "nezávislé" hry objevovaly na X360 v kanálech Indie Games a Xbox Live Arcade, ale jejich role se za poslední léta hodně upozadila a podmínky, které museli vývojáři pro uveřejnění své hry splnit, byly leckdy velmi krvavé. Nyní bude stačit, když se přihlásíte do programu, který se bude jmenovat "Independent Developers @ Xbox," přičemž pro přijetí není třeba platit žádné členské poplatky, ale hodí se mít za sebou několik vydaných her, kterých si ideálně i někdo všimnul.

Podmínkou to každopádně nebude. Jakmile vás někdo v Microsoftu potvrdí, automaticky (a zdarma) dostanete dva vývojářské kity, přístup do cloudových služeb (abyste je ve svých hrách mohli využívat), nástroje pro Kinect a Smart Glass plus utility pro integraci achievementů a Xbox One ovladače. Pokud už navíc nějakou hru uděláte, za případné updaty k ní si Microsoft nebude účtovat ani korunu, pouze vás přiřadí do některé z předpřipravených cenových kategorií, což znamená finální odklepnutí "ano, tato hra se může prodávat." Toto posuzování dostanou na starosti lidé, kteří dříve pracovali v oddělení XBLA publishingu a o své práci vědí první poslední.

Zní to až moc dobře, že? Realita může být o trochu černější. Předně, nikde není psáno, že se do onoho programu dostane opravdu každý nezávislý vývojář. Přednost jistě dostanou lidé, kteří již udělali nějakou arkádovku pro Xbox 360. Na druhou stranu, Microsoft se tím jistě ochraňuje před balastem, který každý den zahlcuje například AppStore na iTunes. Když už totiž jednou v programu budete, můžete vydat opravdu cokoliv bez omezení při nulových nákladech. A navíc, představte si vývojářský kit jako takovou tisícovku. Tu byste taky nepůjčili jen tak někomu. Vzhledem k hodnotě, které můžete potenciálně dosáhnout, jsou vstupní podmínky ještě celkem milosrdné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama