pujcit-xbox-one-hru-muzete-jen-jednou
Novinka Půjčit Xbox One hru můžete jen jednou

Půjčit Xbox One hru můžete jen jednou

Maggot

Maggot

7. 6. 2013 11:40 7
Reklama

Není pochyb o tom, že Microsoft pohoršil hráče po celém světě, když začal veřejně mluvit o blokování použitých her. Těsně před E3 se na oficiálních stránkách konzole Xbox One objevil oficiální popis a bližší seznámení se systémem, který dává ohromnou moc vydavatelům her i samotnému Microsoftu.

Prostředí Xboxu One a interní politika herní divize Microsoftu dávají publisherům jako je EA, Activision či Ubisoft moc blokovat použité hry. Jde zejména o prodej do bazarů, z něhož nemá nikdo z vývojářů ani vydavatelů zpětně jediný dolar. Budou studia riskovat a omezí prodávání bazarových her nebo zůstanou ve starých kolejích? To ukáže až praxe.

Nutně se také musíme začít bavit o půjčování her kamarádům, známým a třeba i neznámým. Vaši hru si bude moci někdo jiný zahrát na své konzoli pouze tehdy, pokud jej máte v přátelích minimálně 30 dní. Druhý zádrhel je ten, že mu hru můžete půjčit pouze jednou.

Tím Microsoft v podstatě popřel všechna svá slova o politice potlačování bazarového trhu, jelikož jej tímto systém zničí úplně sám, bez pomoci vydavatelů a třetích stran.

Vaši hru si bude moci někdo jiný zahrát na své konzoli
pouze tehdy, pokud jej máte v přátelích minimálně 30 dní.

S tím silně souvisí i nutnost ověřování softwarových certifikátů konzole. Vaše domácí konzole se bude muset k internetu připojit vždy alespoň jednou za 24 hodin. Pozornost věnujte slůvku "domácí". Když se totiž budete chtít přihlásit do své knihovny z jiné konzole (třeba u kamaráda), přístroj bude vyžadovat ověření po každé hodině. To je skvělé z hlediska bezpečnosti a ochrany před odcizením dat, méně skvělé je to ovšem z hlediska praktického zacházení s vaším účtem.

To všechno Microsoft okomentoval tím, že půjčování a prodávání her nebude možné hned na začátku životního cyklu Xbox One. Všechny výše zmíněné informace tedy můžeme brát jako studii a sondu v řadách samotných hráčů, kterým se celková myšlenka DRM ochrany v podání Microsoftu pochopitelně hnusí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama