americke-studio-thq-vyhlasilo-bankrot
Novinka Americké studio THQ vyhlásilo bankrot

Americké studio THQ vyhlásilo bankrot

Erik Omar

Erik Omar

20. 12. 2012 14:14
Reklama

Bylo to ve vzduchu již delší dobu; studio THQ šlo několik posledních měsíců strmě dolů až nakonec narazilo na samé dno a vyhlásilo bankrot. Společnost, která ještě celkem nedávno náramně prosperovala, byla v rámci bankrotu a ochránění rozpracovaných her prodána investorům z Clearlake Capital Group za "ubohých" 60 miliónů dolarů (v minulosti měla THQ hodnotu kolem dvou miliard dolarů).

Tento krok má zajistit hladké vydání téměř dokončených her jakými jsou: Company of Heroes 2, Metro: Last Light nebo South Park: The Stick Of Truth, ale také má zajistit pokračování vývoje dalších her v rannějších fázích. Dle informací poskytnutých v rámci celého bankrotního řízení by mělo jít o následující tituly (jedná se o pracovní názvy): Crawler (Vigil Games), Evolve (kooperativní akce od Turtle Beach), Atlas (Relic Entertainment) a 1666 (THQ Montreal). Dokumenty pak zmiňují i Homefront 2 a další titul ze série Saint's Row.

Zavíraní studií, propouštění zaměstnanců - tyto černé scénáře se jistě vybavují každému, kdo si o osudu THQ přečte. Boss THQ Jason Rubin však na celou událost nahlíží mnohem optimističtěji a bere ji spíše jako nový start než konec. Vyjádřil se tak v otevřeném dopise herní komunitě.

Rubin vidí vyhlášení bankrotu jako pozitivní krok, který poveden k prodeji THQ i k úspěšnému vydání všech rozpracovaných her. V dopise se neustále opírá o tzv. "Chapter 11". Tento zákon totiž americké společnosti dovoluje jakousi "klinickou smrt", kdy (pokud vše proběhne naprosto ideálně) na konci povstane jako Fénix z popela - silnější a stabilnější. Jako příklad předkládá filmové studio MGM nebo komixový Marvel.

Rubin doslova píše: "MGM využilo Chapter 11 dva roky zpátky a letos vydalo Skyfall a Hobita, dvojici největších filmů roku. To je to, co mám na mysli, když říkám nový start!"

"Ať už se stane cokoliv. Týmy a jejich produkty pravděpodobně skončí v dobrých rukou. To znamená, že i nadále můžete předobjednávat Metro: Last Light, Company of Heroes 2 i South Park: The Stick Of Truth," dodal.

Rubin je velký optimista a záměrně v souvislosti s "Chapter 11" zmiňuje jen to dobré. Je celkem pravděpodobné, že přinejmenším propouštění se THQ nevyhne.

Jak to nakonec s THQ dopadne se dozvíme během několika příštích měsíců. Jestli se pak za dva roky sejdeme u AAA titulu s nálepkou "THQ" na obalu, dáme Rubinovi a jeho "novému startu" za pravdu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama