zadrzeni-vyvojari-tocili-video-voj-objektu
Novinka Zadržení vývojáři točili video voj. objektu

Zadržení vývojáři točili video voj. objektu

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

18. 9. 2012 15:31 2
Reklama

Nejen herní média v těchto dnech sledují kauzu kolem zadržených vývojářů Bohemia Interactive na jejich dovolené v Řecku, s čerstvými informacemi přichází i zpravodajské portály. Díky nim už konečně víme, co přesně Ivan Buchta a Martin Pezlar na své dovolené na ostrově Limnos vyfotili, resp. natočili a vychází najevo, že pořízené materiály zřejmě nebudou posuzovány jako špionáž.

"Moji klienti si ostrov prohlíželi, ve fotoaparátu mají asi 150 běžných turistických fotek. Pak je tam jedno video, které si vyšetřovatelé rozdělili na 14 snímků. Na nich je zaznamenáno vojenské letiště, to video ale bylo pořízené za jízdy," řekl portálu Lidovky.cz právník české dvojice Panajotis Eleftheriu.

Na dotaz, zda věděli, že natáčí zakázaný objekt odpověděl Eleftheriu jednoznačně: "Na videu je sice vidět značka, že se objekt nesmí fotit. Jde ale o to, že jak byli v pohybu, značky si nejprve nevšimli. Až ve chvíli, kdy zpozorovali další, přestali natáčet." I přes to, anebo spíše právě proto, byli obviněni ze špionáže, podle Eleftheria ale měli být spíše obviněni z toho, že pořizují snímky vojenských objektů bez povolení, což je mnohem méně závažné provinění.

Bohužel, ostrov Limnos je vojenským strategickým místem a celé situaci nepřidal ani fakt, že se o hře ArmA 3 v Řecku mluvilo už před rokem. V parlamentu toto téma vzbudilo nebývalou pozornost, až musel tehdejší ministr obrany ujišťovat, že celý projekt prozkoumali a neshledali na něm nic, co by poškozovalo zájmy Řecka.

Co se týče obou zadržených, je s nimi Eleftheriu v kontaktu a potvrdil, že jsou oba ve vězení: "Nikdo by se v jejich situaci necítil dobře, ale snaží se být silní a mají víru ve spravedlnost. Věří, že je Řecko prvání stát," dodal. Zároveň s tím pak Eleftheriu vyvíjí snahu o propuštění obou vývojářů, aby mohli být vyšetřováni na svobodě: "Než bude rozhodnuto, může to trvat i několik dní. Dopadnout to může různě - buď prokurátor řekne, že zůstanou až do začátku soudu [který dle řeckého práva začne nejpozději do 18 měsíců - pozn. red.], anebo bude stanovena kauce."

Snad tedy celá situace dopadne ve prospěch Ivana s Martinem a oba se budou moci co nejdřív vrátit zpět do České republiky. Pokud vám jejich situace není lhostejná, můžete také podepsat mezinárodní petici.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama