frag-cz-zavira-online-pujcovnu-her
Novinka Frag.cz zavírá online půjčovnu her

Frag.cz zavírá online půjčovnu her

Marek Švrkala

Marek Švrkala

27. 7. 2012 17:47 3
Reklama

Aktualizováno: Na žádost o okomentování ukončení provozu půjčovny PC her Frag.cz reagovala také tisková mluvčí společnosti T-Mobile. „Důvodem je menší zájem uživatelů, než jsme při spuštění služby plánovali a očekávali,“ uvedla Martina Kemrová důvod, který nás s ohledem na předchozí informace nijak nepřekvapil. T-Mobile zvažuje své další kroky v oblasti PC her, zatím je ale nechtěl blíže komentovat.

Původní zpráva: Česká a slovenská internetová herní půjčovna Frag.cz, kterou provozuje mobilní operátor T-mobile, k 31. červenci skončí s půjčováním PC her. Uživatelé si již nyní nemohou žádné hry předplatit, stávající balíčky vypůjčených titulů jim v programu Frag Player doběhnou k 30. listopadu. Frag bude nadále nabízet pouze webové a mobilní hry, jak se můžete dočíst ve stručném komentáři na oficiálních stránkách.

Frag.cz odstartoval v červnu roku 2010, na trhu se tak udržel více než dva roky. Zprvu velmi ambiciózní projekt zaznamenal slušný start, po dvou měsících se provozovatelé i díky nabídce týdnu hraní zdarma chlubili 10 tisíci registrovanými uživateli, hranici 20 tisíc služba prolomila na začátku roku 2011. V květnu roku 2011 Frag prodělal velkou změnu, původní tři balíčky předplatného byly sloučeny v jeden – za kompletní nabídku až 700 tak hráči oproti původním 299 Kč za měsíc platili jen 99 Kč. Upraven byl také design portálu.

Ani zlevnění a postupné rozšiřování nabídky titulů ale nedokázalo přilákat vyšší počet platících uživatelů. O postupném úpadku služby v roce 2011 svědčí rovněž zrušení vedlejších propagačních aktivit portálu, jako byly podcasty, recenze nebo vydávání časopisu Frag. Letos již portál jen přežíval a mimo přidávání nových her (v březnu oslavil 1000 titulů) se příliš nerozvíjel, navíc stagnoval i zájem komunity, což dokládá nízká aktivita hráčů na fórech.

O zhodnocení jsme poprosili Mikoláše Tučka, který šéfoval redakci Fragu. „Portál sám o sobě fungoval celkem dobře, snažili jsme se jej postupně rozvíjet a dělali jsme různé doprovodné aktivity. Chybu jsme ale udělali už na začátku, protože jsme zvolili technicky zastaralé řešení. I to vedlo k tomu, že jsme nedokázali oslovit více předplatitelů,“ uvedl Tukan. „O počtech předplatitelů balíčku PC her hovořit nemůžeme, ale jejich počet byl stále zhruba konstantní bez nějakých výkyvů.“

Frag tak neskončil kvůli náhlému odlivu uživatelů, platící hráče nedokázal v dostatečném počtu oslovovat po celou dobu svého fungování a T-Mobile již nechtěl službu dále financovat. Příčiny není složité analyzovat. Frag se snažil zaujmout všechny vrstvy hráčů, jenže ti hardcorovější raději dávali přednost skutečnému zakoupení novějších titulů a casual publikum zase v poslední době oslovují hlavně různé menší onlinové hry, free-to-play tituly a sociální hry na Facebooku. To ostatně potvrdil i Daniel Viktorin, jeden z redaktorů služby: „Dnes frčí online hry zdarma,“ napsal na fóru Fragu. Frag tak pravděpodobně mnoha lidem chybět nebude. Přesto šlo o zajímavý projekt, jehož konec nás mrzí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama